JOGA&AJURWEDA,  KUCHNIA

Ryż z szafranem wg kuchni ajurwedyjskiej

Mioniony weekend od rana do wieczora miałam wypełnony yogą, więc pozostanę w tym klimacie i dziś propozycja dania, które można jeść na każdy posiłek, a już przed praktyką to w ogóle. Jest to potrawa z kuchni ajurwedyjskiej,b doskonale równoważąca wszystkie trzy dosze, poprawia krążenie i jest doskonała na bóle migrenowe. Jest to bardzo proste danie, bo  sklada się na nie tylko i wyłącznie ryż i przyprawy, ale mimo tak małej ilości składników danie jest zaskakującao kompletne. Doskonała propozycja na jednodnowy poweekendowy detoks 🙂

ps. Doskonale komponuje się ze świeżą kolendrą.

Składniki na 2 porcje:

2 szklanki ryżu (najlepie basmati)

szczypta szafranu

  • szafran ma cudowne właściwości lecznicze, w smaku jesy słodki, lekko cierpki i gorzki, pomaga w alergiach pokarmowych ale  jest kosmicznie drogi, jeżeli pominiesz niż strasznego sie nie stanie, bo pozostałe przyprawy są równie wartościowe.

3 łyżki dobrej jakości oleju roślinneg

4 liście laurowe

7 kawałków cynamonu lub czubata łyżeczka mielonego

7 goździków

7 stąkó kardamonu lub łyżeczka mielonego

4 szklanki wody

pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Zalej szafran łyżka wody i odstaw na 10 minut. Rozgrzej w śerdnim garnku olej i wrzuć wszystkie przyprawy (sól na samym końcu gotowania). Przez minutę smaż wszystkie przyprawy cały czas mieszając, natępnie dodaj ryż, wymieszaj dokładnie i dodaj wodę. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, przemieszaj od czasu do czasu. Po maksymalnie 15 mintach danie jest gotowe, dopraw całość solą.

Smacznego 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.