
Ryż z szafranem wg kuchni ajurwedyjskiej
Mioniony weekend od rana do wieczora miałam wypełnony yogą, więc pozostanę w tym klimacie i dziś propozycja dania, które można jeść na każdy posiłek, a już przed praktyką to w ogóle. Jest to potrawa z kuchni ajurwedyjskiej,b doskonale równoważąca wszystkie trzy dosze, poprawia krążenie i jest doskonała na bóle migrenowe. Jest to bardzo proste danie, bo sklada się na nie tylko i wyłącznie ryż i przyprawy, ale mimo tak małej ilości składników danie jest zaskakującao kompletne. Doskonała propozycja na jednodnowy poweekendowy detoks 🙂
ps. Doskonale komponuje się ze świeżą kolendrą.
Składniki na 2 porcje:
2 szklanki ryżu (najlepie basmati)
szczypta szafranu
- szafran ma cudowne właściwości lecznicze, w smaku jesy słodki, lekko cierpki i gorzki, pomaga w alergiach pokarmowych ale jest kosmicznie drogi, jeżeli pominiesz niż strasznego sie nie stanie, bo pozostałe przyprawy są równie wartościowe.
3 łyżki dobrej jakości oleju roślinneg
4 liście laurowe
7 kawałków cynamonu lub czubata łyżeczka mielonego
7 goździków
7 stąkó kardamonu lub łyżeczka mielonego
4 szklanki wody
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Zalej szafran łyżka wody i odstaw na 10 minut. Rozgrzej w śerdnim garnku olej i wrzuć wszystkie przyprawy (sól na samym końcu gotowania). Przez minutę smaż wszystkie przyprawy cały czas mieszając, natępnie dodaj ryż, wymieszaj dokładnie i dodaj wodę. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, przemieszaj od czasu do czasu. Po maksymalnie 15 mintach danie jest gotowe, dopraw całość solą.
Smacznego 🙂


