Bez kategorii

Ryżowe wytrawne babeczki alias przedbiegowe babeczki mocy

DSC00293Zawsze gdy gotuję węgle typu ryż, kasza, ziemniaki to w podwójnej ilości, bo wtedy można wyczarować  obiad w 10 minut. Z pracy zazwyczaj wracam po 16, ogarniam swój cały zwierzyniec, dom, Miśka odrabia lekcje a o 18 choćby nie wiem co, to moje Dziewczyny (jakieś 9 kg psa) domagają się biegu, sama to sobie zrobiłam, przyzwyczaiły się i muszą. Tak więc, gdy zdarza mi się przyjść do domu później a muszę coś zjeść,  żeby mieć siłę przebiec tą swoją 5 to zawsze w pogotowiu mam takie oto babeczki ryżowe, wciągam jedną- dwie (no dobra trzy) i po godzinie mogę biec, a obiad zjadam po bieganiu, w sumie to kolację, ale mniejsza z tym. Zrobić je można ze wszystkim: tartą marchewką, brokułami, z kaszy itd. a ja wam przedstawię moją ulubioną wersję.

Składniki na 12 szt.:

200-250 g ryżu ugotować do miękkości (podaję w widełkach, bo zazwyczaj podjadam taki ugotowany)

100 g wegańskiego żółtego sera

100 ml wegańskiego jogurtu naturalnego

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki pieprzu

pół łyżeczki suszonego czosnku

suszone pomodory (ja miałam własnej roboty więc ich sobie nie żałowałam, ale słoik wystarczy)

łyżka kaparów

100 g oliwek zielonych/czarnych

DSC00285Przygotowanie:

Wymieszaj wszystko dokładnie w dużej misce 🙂

DSC00286Włóż masę do wysmarowanych olejem form, przyklep (możesz też uformować kulki i włożyć masę do papilotek)

DSC00288:iecz w temp. 200 C około 10-20 minut

DSC00290Smacznego!

DSC00297

DSC00298

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.