Sałatka z młodym szpinakiem, jabłkiem i jagodami goi
Mała Miśka ma niecałe 6 lat i uwielbia szpinak, nie, nie pomyliłam się i nie kłamię, dlatego specjalnie dla Niej posiałam kila grządek na działce, pierwszy zbiór- 1 kilogram szpinaku, trzeba było to ogarnąć bo nawet Ona nie zje tyle na raz i tak oto postała sałatka.
Składniki na 2 porcje (jako przystawka) :
0,5 kg świeżego szpinaku (drugie pół zjadła Miśka)
100 g jagód Goi (namoczonych)
50 g ziaren słonecznika (uprażonych na suchej patelni)
1 jabłko (starte grubych oczkach tarki)
łyżeczka oliwy, sól, odrobina pieprzu suszonego czosnku
Przygotowanie:
Umyty szpinak w całości wrzucić na patelnię, lekko posolić i dusić aż przywiędnie (5 minut). Zdjąć z ognia. Dodać starte jabłko i odsączone jagody. Podawać skropiony delikatnie oliwą i posypany słonecznikiem.
Smacznego!