Sałatka ze szpinaku z orzechami włoskimi na ciepło
W sałatkach na ciepło jest coś pociągającego, może przez to, że ich smak jest intensywniejszy. Uwielbiam szpinak pod każdą postacią, zarówno na surowo, gdy akurat skończy mi się sałata na kanapkę, jak i na ciepło np. w w formie takiej sałatki. Robi się ją błyskawicznie, a z dodatkiem ryżu lub kasz może być propozycją na obiad.
Składniki na 2-4 porcje (zjedliśmy z Miśkiem pół na pół, ale my jemu dużo zielska):
około 200 g świeżego szpinaku
30-50 g grubo posiekanych orzechów włoskich
łyżka dobrej jakości oleju roślinnego
5-6 połówek suszonych pomidorów
1 czerwona cebula
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Drobno posiekaj cebulę i pomidory.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć wszystkie składniki (z wyjątkiem szpinaku). Smaż przez minutę cały czas mieszając.
Dodaj szpinak, smaż przez kolejna minutę cały czas mieszając aż szpinak „zwiędnie”.
Gotowe!
Podawaj od razu! Smacznego!