KUCHNIA

Sałatka ze szpinaku z orzechami włoskimi na ciepło

DSC02739

W sałatkach na ciepło jest coś pociągającego, może przez to, że ich smak jest intensywniejszy. Uwielbiam szpinak pod każdą postacią, zarówno na surowo, gdy akurat skończy mi się sałata na kanapkę, jak i na ciepło np. w w formie takiej sałatki. Robi się ją błyskawicznie, a z dodatkiem ryżu lub kasz może być propozycją na obiad.

Składniki na 2-4 porcje (zjedliśmy z Miśkiem pół na pół, ale my jemu dużo zielska):

około 200 g świeżego szpinaku

30-50 g grubo posiekanych orzechów włoskich

łyżka dobrej jakości oleju roślinnego

5-6 połówek suszonych pomidorów

1 czerwona cebula

szczypta soli i pieprzu

DSC02728

Przygotowanie:

DSC02736

Drobno posiekaj cebulę i pomidory.

DSC02737

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć wszystkie składniki (z wyjątkiem szpinaku). Smaż przez minutę cały czas mieszając.

DSC02738

Dodaj szpinak, smaż przez kolejna minutę cały czas mieszając aż szpinak „zwiędnie”.

DSC02739

Gotowe!

DSC02742

Podawaj od razu! Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.