Bez kategorii

„Sernik” ze słonecznika

20150330_185732_Richtone(HDR)[1]

 Za czasów, gdy nie byłam weganką, dałabym się pokroić za sernik, ale sytuacja się zmieniła, więc zrobiłam własną wersję sernika, tudzież sałatki ze słonecznika i bananów 🙂

Składniki:

  • resztki słonecznika po domowym wyrobie śmietany, dokładnie miałam 670 gr
  • 0,5 l mleka sojowego
  • 3 banany (na zdjęciu 2, ale w trakcie dodałam jeszcze jednego)
  • użyłam do słodzenia stewi 70 gr, ale oczywiście może być cukier około 250 g
  • 40 g masła kokosowego (też dodałam w trakcie)
  • 2 budynie waniliowe
  • laska wanilii lub cukier waniliowy

 

20150330_170401[1]

Wykonanie banalnie proste: wszystko wyrabiamy w mikserze na gładką masę (banany uprzednio rozgniatamy widelcem)

Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C na 50-60 minut.

20150330_172330[1]
Wiem, że wygląda jak kupa, ale smak to rekompensuje!
20150330_183200[1]
Po upieczeniu wygląda lepiej 😉
20150330_184811[1]
Trochę dekoracji i będzie super nie tylko w smaku!
20150330_185713_2[1]
Udekorowałam masą marcepanową i kandyzowanymi skórkami cytrusów.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *