Bez kategorii
„Sernik” ze słonecznika
Za czasów, gdy nie byłam weganką, dałabym się pokroić za sernik, ale sytuacja się zmieniła, więc zrobiłam własną wersję sernika, tudzież sałatki ze słonecznika i bananów 🙂
Składniki:
- resztki słonecznika po domowym wyrobie śmietany, dokładnie miałam 670 gr
- 0,5 l mleka sojowego
- 3 banany (na zdjęciu 2, ale w trakcie dodałam jeszcze jednego)
- użyłam do słodzenia stewi 70 gr, ale oczywiście może być cukier około 250 g
- 40 g masła kokosowego (też dodałam w trakcie)
- 2 budynie waniliowe
- laska wanilii lub cukier waniliowy
Wykonanie banalnie proste: wszystko wyrabiamy w mikserze na gładką masę (banany uprzednio rozgniatamy widelcem)
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C na 50-60 minut.
Smacznego!