KUCHNIA

Skittles czyli kruche ciasto migdałowe z rabarbarem, ananasem i papają

DSC03035

Mam duże zapasy rabarbaru i nie zawaham się i zużyć zanim zwiędnie. Znalazłam ostatnie opakowanie marcepanu w spiżarni, poza tym miałam jeszcze kawałek papai oraz ananasy i tak oto wyszło coś bajecznego. Ciasto jest idealnie kruche, rozpływające się ustach, jego migdałowy aromat podkręca masa marcepanowa, w którą wcisnęłam tyle koloru ile się dało.

Składniki na dużą blachę o średnicy 26 cm (8-10 porcji)

wartości odżywcze podane dla 1 z 8 porcji: 475 kcal/5,8 g białka/34 g węglowodanów/35 g tłuszczu

  • fit to to nie jest, ale jakie dobre, a poza tym raz w tygodniu to nie zbrodnia, no i dziś mam trening siłowy 😉

pół ananasa

200 g rabarbaru (3-4 gałązki)

1/4 papaji

  • w sumie nie więcej niż 500 g owoców

200 g masy marcepanowej

3 łyżki mąki pszennej

1 duży banan

200 g masła kokosowego

50 g mielonych migdałów

150 g mąki pszennej (u mnie było to 100 pszennej i 50 g gryczanej)

3  łyżki cukru (najlepiej nierafinowanego trzcinowego, a jeżeli w formie pudru to już w ogóle super)

szczypta soli

ps. Można pokusić się o odtłuszczenie, poprzez zmniejszenie o połowę  ilości masła kokosowego dodanego masy marcepanowej i zastąpienie jej połową banana i mielone migdały zastąpić mąką, w ten sposób zmniejszysz ilość tłuszczu w porcji o około 9 g i 62 kcal

 

DSC02982

Przygotowanie:

DSC02983

Spód ciasta jest kruchy, więc musisz pomęczyć się z siekaniem składników przez około 10 minut. Mąkę, zmielone migdały, cukier, 1/3 banana i 100 g masła umieść na blacie i siekaj dużym nożem, do uzyskania konsystencji mułki tartej, po czym szybko uformuj kulę ciasta i albo schłodź w formie kuli, albo tak jak ja ułatw sobie życie i

DSC02986

wylep od razu formę ciastem i tak schowaj do lodówki na 30 minut (zamrażalnik max 15).

DSC02993

Schłodzony spód ciasta podpiecz w temp. 200 C przez 15 minut.

DSC02990

Krem marcepanowy, to nic innego jak zblendowana masa marcepanowa z pozostałą częścią banana, roztopionego masła koksowego (masz ciepły piekarnik, bo piekłeś spód ciasta, więc wstaw to masło na chwilę do piekarnika i się roztopi).

DSC02991

Pod koniec blendowania dodaj 3 łyżki mąki.

DSC03006

Na lekko przestudzony spód przełóż masę marcepanową i wciśnij w nią pokrojony w kostkę 1 cm rabarbar (który najlepiej obrać delikatnie ze skórki) i owoce. Całość piecz przez około 30 minut w temp. 170-180 C.

DSC03025

Smacznego!

DSC03032

DSC03035

DSC03036

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *