Skittles czyli kruche ciasto migdałowe z rabarbarem, ananasem i papają
Mam duże zapasy rabarbaru i nie zawaham się i zużyć zanim zwiędnie. Znalazłam ostatnie opakowanie marcepanu w spiżarni, poza tym miałam jeszcze kawałek papai oraz ananasy i tak oto wyszło coś bajecznego. Ciasto jest idealnie kruche, rozpływające się ustach, jego migdałowy aromat podkręca masa marcepanowa, w którą wcisnęłam tyle koloru ile się dało.
Składniki na dużą blachę o średnicy 26 cm (8-10 porcji)
wartości odżywcze podane dla 1 z 8 porcji: 475 kcal/5,8 g białka/34 g węglowodanów/35 g tłuszczu
- fit to to nie jest, ale jakie dobre, a poza tym raz w tygodniu to nie zbrodnia, no i dziś mam trening siłowy 😉
pół ananasa
200 g rabarbaru (3-4 gałązki)
1/4 papaji
- w sumie nie więcej niż 500 g owoców
200 g masy marcepanowej
3 łyżki mąki pszennej
1 duży banan
200 g masła kokosowego
50 g mielonych migdałów
150 g mąki pszennej (u mnie było to 100 pszennej i 50 g gryczanej)
3 łyżki cukru (najlepiej nierafinowanego trzcinowego, a jeżeli w formie pudru to już w ogóle super)
szczypta soli
ps. Można pokusić się o odtłuszczenie, poprzez zmniejszenie o połowę ilości masła kokosowego dodanego masy marcepanowej i zastąpienie jej połową banana i mielone migdały zastąpić mąką, w ten sposób zmniejszysz ilość tłuszczu w porcji o około 9 g i 62 kcal
Przygotowanie:
Spód ciasta jest kruchy, więc musisz pomęczyć się z siekaniem składników przez około 10 minut. Mąkę, zmielone migdały, cukier, 1/3 banana i 100 g masła umieść na blacie i siekaj dużym nożem, do uzyskania konsystencji mułki tartej, po czym szybko uformuj kulę ciasta i albo schłodź w formie kuli, albo tak jak ja ułatw sobie życie i
wylep od razu formę ciastem i tak schowaj do lodówki na 30 minut (zamrażalnik max 15).
Schłodzony spód ciasta podpiecz w temp. 200 C przez 15 minut.
Krem marcepanowy, to nic innego jak zblendowana masa marcepanowa z pozostałą częścią banana, roztopionego masła koksowego (masz ciepły piekarnik, bo piekłeś spód ciasta, więc wstaw to masło na chwilę do piekarnika i się roztopi).
Pod koniec blendowania dodaj 3 łyżki mąki.
Na lekko przestudzony spód przełóż masę marcepanową i wciśnij w nią pokrojony w kostkę 1 cm rabarbar (który najlepiej obrać delikatnie ze skórki) i owoce. Całość piecz przez około 30 minut w temp. 170-180 C.
Smacznego!