Słodki krem do pieczywa z buraków czyli prawie truskawek
Przez przypadek, zrobiłam krem do pieczywa (ja wyżeram go łyżką ze słoika), który do złudzenia przypomina w smaku i w konsystencji banana zblendowanego z truskawkami, a jak możecie wywnioskować z opisu jest zupełnie z innych składników. Jeżeli tak jak ja nie możecie doczekać się truskawek (jak większość warzyw i owoców najbardziej smakują mi świeże, nasze polskie w sezonie) to zachęcam do tego eksperymentu.
Składniki na 2 słoiki około 300 ml:
2 średniej wielkości upieczone buraki
400 g (waga po ugotowaniu) białek fasoli- może być z puszki
50-100 g suszonej aronii (można pominąć, dorzuciłam ze względu na witaminę C)
50 g cukru
50 ml mleka roślinnego
1-2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki nasion Chia
- części tych składników nie ma na zdjęciu, gdyż budowałam smak w trakcie
Przygotowanie:
nietrudno się domyślić, że wszystko należy zbelndować 🙂
Krem, trzymany w szklanym słoiku w lodówce nadaje się do spożycia co najmniej przez tydzień, tyle przynajmniej u mnie wytrwał.
One Comment
VEGAnation
Pysznie ;D