KUCHNIA

Słodki krem do pieczywa z buraków czyli prawie truskawek

 

DSC02397

Przez przypadek, zrobiłam krem do pieczywa (ja wyżeram go łyżką ze słoika), który do złudzenia przypomina w smaku i w konsystencji banana zblendowanego z truskawkami, a jak możecie wywnioskować z opisu jest zupełnie z innych składników. Jeżeli tak jak ja nie możecie doczekać się truskawek (jak większość warzyw i owoców najbardziej smakują mi świeże, nasze polskie w sezonie) to zachęcam do tego eksperymentu.

Składniki na 2 słoiki około 300 ml:

2 średniej wielkości upieczone buraki

400 g  (waga po ugotowaniu) białek fasoli- może być z puszki

50-100 g suszonej aronii (można pominąć, dorzuciłam ze względu na witaminę C)

50 g cukru

50 ml mleka roślinnego

1-2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki nasion Chia

  • części tych składników nie ma na zdjęciu, gdyż budowałam smak w trakcie

DSC02389

Przygotowanie:

nietrudno się domyślić, że wszystko należy zbelndować 🙂

DSC02391

 

DSC02392

Krem, trzymany w szklanym słoiku w lodówce nadaje się do spożycia co najmniej przez tydzień, tyle przynajmniej u mnie wytrwał.

DSC02401

DSC02405

One Comment

Skomentuj VEGAnation Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *