KUCHNIA

Słodko-gorzkie chilii, czyli fasola z ananasem i czekoladą

 

DSC02542

Gdy jest tak zimno jak teraz to najlepszym rozgrzewaczem jest sycące danie. Poprawiłam sobie nastrój takim oto chili.

DSC02533

Składniki na 4-6 porcji:

Puszka czerwonej fasoli

puszka czarnej fasoli

puszka białej fasoli

1 duża czerwona papryka

1 cebula

pół ananasa

2 puszki  pomidorów lub około 1 kg świeżych

3-4 gałązki selera naciowego

łyżeczka soli

łyżeczka papryki

łyżeczka kuminiu

 łyżeczka suszonego czosnku lub 2-3 ząbki świeżego

około 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

DSC02534

Wszystkie warzywa pokrój w kostkę.

DSC02535

W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Po 2-3 minutach dodaj paprykę i seler oraz wszystkie przyprawy (poza solą). Duś  około 5 minut mieszając od czasu do czasu.

 

DSC02537

Dodaj pomidory, ananasa (pokrojonego w kostkę oczywiście) i sól. Dorzuć pokruszoną czekoladę, mieszaj aż się rozpuści i zagotuje.

DSC02538

Na samym końcu dodaj fasolę, wymieszaj dokładnie i gotuj prze 3 minuty.

DSC02539

 

DSC02543

Smacznego!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.