
Słodko-gorzkie chilii, czyli fasola z ananasem i czekoladą
Gdy jest tak zimno jak teraz to najlepszym rozgrzewaczem jest sycące danie. Poprawiłam sobie nastrój takim oto chili.
Składniki na 4-6 porcji:
Puszka czerwonej fasoli
puszka czarnej fasoli
puszka białej fasoli
1 duża czerwona papryka
1 cebula
pół ananasa
2 puszki pomidorów lub około 1 kg świeżych
3-4 gałązki selera naciowego
łyżeczka soli
łyżeczka papryki
łyżeczka kuminiu
łyżeczka suszonego czosnku lub 2-3 ząbki świeżego
około 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa pokrój w kostkę.
W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Po 2-3 minutach dodaj paprykę i seler oraz wszystkie przyprawy (poza solą). Duś około 5 minut mieszając od czasu do czasu.
Dodaj pomidory, ananasa (pokrojonego w kostkę oczywiście) i sól. Dorzuć pokruszoną czekoladę, mieszaj aż się rozpuści i zagotuje.
Na samym końcu dodaj fasolę, wymieszaj dokładnie i gotuj prze 3 minuty.
Smacznego!


4 komentarze
VEGAnation
Nigdy nie łączyłam smaków w ten sposób, ale gdy widzę zdjęcia Twojego chili, chyba się przekonam!
becky
Polecam, połączenie papryki i wytrawnej czekolady naprawdę ciekawie podkręca smak strączków.
Kasia
Super 🙂 A jak powstała miseczka?
becky
Miseczka to tortilla podpieczona przez 3 minuty w foremce (może to być obojętnie jaka forma do ciasta, np. mała tortownica)