KUCHNIA

Słodko-kwaśnia zupa z młodej kapusty

DSC02659

Ciekawa jestem czy tak jest w całej Polsce, w każdym bądź razie w wielkopolskie w poniedziałki często robimy zupy na obiad. Nie jestem pewna, czy to ze słynnej poznańskiej oszczędności wykorzystuje się weekendowe resztki, czy po prostu odpokutowuje się niedzielne obżarstwo, u mnie wynika to właśnie z tego drugiego. Po wczorajszych pizzach i ciachach żołądek musi odpocząć. Dziś prezentuję zupę, która zachwyciła absolutnie wszystkie moje Miśki. Jak mogliście ostatnio zauważyć bardzo często wykorzystuję jako zamiennik śmietany czy jogurtu naturalnego gęste mleko kokosowe z puszki, a to z dwóch powodów: miałam ogromny jego zapas w spiżarni (dziś wykorzystałam ostatnie) i poza tym naprawdę świetnie się w tej roli sprawdza, klasyczne smaki podkręca w nieoczywisty sposób, nadając potrawom naprawdę interesujący smak. W tej zupie mleko kokosowe naprawdę zrobiło dobrą robotę, a jej przygotowanie zajmuje 20 minut, jak to u mnie zawsze bywa w środku tygodnia.

ps. Zupa smakuje również z dodatkiem ryżu, prażonych nasion dyni czy też słonecznika.

 

Składniki na 4- 6 porcji:

główka młodej kapusty 1-1,5 kg

pęczek koperku

2 łyżki mąki (u mnie była to ryżowa)

2 łyżki białego octu winnego

200 ml mleka kokosowego (inne roślinne też będzie dobre)

4 płaskie łyżki masła kokosowego lub innego oleju roślinnego

łyżeczka soli

łyżeczka curku

 

DSC02652

Przygotowanie:

DSC02653

Pokrój dosyć  grubo kapustę, wytnij głąb. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki masła kokosowego i podduś (na małym ogniu) na nim kapustę, przez około 5 minut mieszając dosyć często, aby się nie przypaliła.

DSC02654

Dodaj 1-1,5 litra wody i gotuj.

DSC02655

 

Gdy zalałeś wodą kapuchę, to zabierz się za zasmażkę, czyli podgrzej resztę masła i wrzuć na nie mąkę. Cały cas mieszaj,

DSC02656

aż się nie przyrumieni (około 2 minuty), po czym dodaj około pół szklanki wywaru z gotującej się kapusty. Wymieszaj dokładnie i dodaj zasmażkę do zupy. Do zupy dodaj sól, cukier (najlepiej brązowy nierafinowany), ocet winny i mleko kokosowe. Doprowadź zupę do wrzenia i gotowe!

DSC02661

Podaj zupę obficie posypaną koperkiem.

DSC02657

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *