Śmietankowy słodki wegański serek
Jeżeli lubicie śniadania na słodko to ten „serek” przypadnie Wam do gustu, bo zawiera wszystko co tygryski lubią najbardziej i czego najbardziej od samego rana potrzebują czyli spora dawka białka za sprawą tofu, świeże owoce i dawka węglowodanów. Bardziej apetycznie, to jest to śmietankowy w smaku słodki serek, który jest świetny na kanapki, ale też idealnie sprawdzi się z naleśnikami. Jeżeli znacie serki typu Almette , to jest to właśnie taki „serek”. ps. Przechowywany w lodówce wytrzyma minimum 5-7 dni, aha, bez obaw tofu nie jest wyczuwa;ne w smaku, testowałam na niewegańskim dziecku, które na słowo tofu miało odruch wymiotny, ale nieświadome mojego podstępu, wyżerało serek prosto z miski 🙂
Składniki (ilość wystarczy na co najmniej 8 naleśników):
2 kostki naturalnego tofu
200 g nerkowców
150-200 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe, słodzone waniliowe)
sok z połowy cytryny
200 g truskawek
50 ml słodkiego syropu (ryżowego, z agawy itp. ) lub 100 g cukru
Przygotowanie:
Orzechy namocz w mleku, dla przyśpieszenia procesu możesz je gotować w tym mleku przez 5 minut.
Zblenduj wszystkie składniki na jednolitą masę.
Smacznego!