KUCHNIA

Śmietankowy słodki wegański serek

Jeżeli lubicie śniadania na słodko to ten „serek” przypadnie Wam do gustu, bo zawiera wszystko co tygryski lubią najbardziej i czego najbardziej od samego rana potrzebują czyli spora dawka białka za sprawą tofu, świeże owoce i dawka węglowodanów.  Bardziej apetycznie, to jest to śmietankowy w smaku słodki serek, który jest świetny na kanapki, ale też idealnie sprawdzi się z naleśnikami.  Jeżeli znacie serki typu Almette , to jest to właśnie taki „serek”.  ps. Przechowywany w lodówce wytrzyma minimum 5-7 dni, aha, bez obaw tofu nie jest wyczuwa;ne w smaku, testowałam na niewegańskim dziecku, które na słowo tofu miało odruch wymiotny, ale nieświadome mojego podstępu, wyżerało serek prosto z miski 🙂

Składniki (ilość wystarczy na co najmniej 8 naleśników):

2 kostki naturalnego tofu

200 g nerkowców

150-200 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe, słodzone waniliowe)

sok z połowy cytryny

200 g truskawek

50 ml słodkiego syropu (ryżowego, z agawy itp. ) lub 100 g cukru

Przygotowanie:

Orzechy namocz w mleku, dla przyśpieszenia procesu możesz je gotować w tym mleku przez 5 minut.

Zblenduj wszystkie składniki na jednolitą masę.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.