Bez kategorii

Soja po grecku

20150708_165158[1]Nie chwaląc się wcale a wcale napiszę tylko, że jedząc dzisiejszy obiad Misiek zapytał od kiedy weganie ryby jedzą 🙂

Składniki na 4 wielkie porcje:

kilka marchewek – 6

kawałek selera

2-3 duże pietruszki

ugotowane kotlety sojowe (tak aby starczyło na dwie warstwy w naczyniu w którym będzie się chłodzić- u mnie było to 12 szt.)

przyprawy: liście laurowe (5 szt.), 10 ziarenek ziela angielskiego startego, sól, pieprz, papryka czerwona

3-4 duże łyżki koncentratu pomidorowego.

20150707_214142[1]Przygotowanie:

warzywa obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.

20150707_215108[1]Wrzucić je na dwie łyżki rozgrzanego oleju i smażyć cały czas mieszając około 3 minut po czym zalać szklanką wody i dusić do miękkości (około 15 minut pod przykryciem). W tym czasie przygotować „rybę” czyli zrobić mieszankę mleka z sosem sojowym, potrzymać około 10 minut w tej miksturze kotlety sojowe, po czym lekko odcisnąć obtoczyć w bułce tartej u usmażyć na złoto. Gdy warzywa są już dostatecznie miękkie  doprawić do smaku przyprawami i koncentratem pomidorowym, w razie potrzeby dodać jeszcze wody.

20150707_220651[1]Do przygotowanego naczynia najpierw wyłożyć pierwszą warstwę warzyw.

20150707_220724[1]

na warzywa „rybę” i tak kolejno aż warzywa będą ostatnią warstwą.

20150707_220825[1]

20150707_221404[1]Taak przygotowana potrawę przykryć folia spożywczą i włożyć do lodówki żeby się „przegryzło” najlepiej na całą noc. Podawać z ryże, kaszą, pieczywem a zresztą ze wszystkim jest pyszne!

20150708_165126[1]

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *