Spaghetti w kremowym czosnkowym sosie
Chyba większość z nas uwielbia czosnek, ale jest mały szczegół, który powstrzymuje nas od jego bezkarnego pałaszowania 😉 . Jest na to sposób, o którym już kiedyś wspominałam przy okazji przepisu na zupę ziemniaczaną, otóż należ czosnek upiec, ot tak cały w skorupce i wtedy nie dość, że czosnek nabiera kremowej konsystencji to pozbawia się go tym samy efektu po zjedzeniu, mimo tego że zachowuje swój specyficzny aromat. Dziś stanowił główny składnik do sosu, zresztą jak to u mnie bywa lista składników skormna, za to efekt spektakularny.
Składniki na 3-4 porcje
2-3 główki czosnku
300-400 g makaronu ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu
około 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki
50 g suszonych pomidorów (obojętnie cz z zalewy czy takie suche)
ewentualnie szczypta soli
bazylia lub pietruszka do podania
Przygotowanie:
Całe główki czosnku upiecz w temp. 180-190 C przez około 30-40 minut, oczywiście spokojnie możesz zrobić to dzień wcześniej lub upiec więcej i wykorzystać w ciągu tygodnia. Po upieczeniu odetnij na 1/3 wysokości główki i wyciśnij płaską częścią noża lub po prostu obierz ze skórki i drobno posiekaj.
W dużej patelni/garnku rozrzej 2 łyżki oleju roślinnego i wrzuć na minutę posiekany i upieczony czosnek po czym podaj posiekane suszone pomidory oraz mleko kokosowe. Zagotuj cały czas mieszając. Dodaj do tego ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj (cały czas gotując), możesz doprawić solą, ale suszone pomidory według mnie idealnie bilansują smak tego dania, ot kwestia gustu.
Podawaj skropione oliwą (użyj tej od pomidorów jeżeli miałeś te z zalewy) i pietruszką lub bazylią.
Smacznego!