
Spaghetti w kremowym sosie z kurkami
Są takie produkty, które bronią swojego smaku same i dosłownie grzechem jest przefajnować. Takie właśnie są kurki, jedynie czego im potrzeba to śmietana i cebula. Czym wyróżnia się mój przepis oprócz tego, że jest wegański? Otóż sekretem jest suszona cebulka, te niepozorne żółtawe, chrupiące farfocle dopełniają smaku i idealnie go podkreślają. Taką cebulkę kupicie nawet w Biedronce 😉
Składniki na 4 porcje:
300-400 g kurek
puszka mleka kokosowego (400 ml)
2 cebule
czubata łyżeczka suszonej szałwii
szczypta suszonego cząbru*opcjonalnie
suszona, smażona cebulka 4 łyżki
makaron ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu
Przygotowanie:
Posiekaj obraną cebulę w drobną kostkę i zeszklij ją na 3 łyżkach delikatnego oleju roślinnego w dużej patelni. Dodaj szałwię i cząber, wymieszaj i po kilku sekundach wrzuć umyte, wyczyszczone, pokrojone na podobnej wielkości kawałki kurki. Smaż przez 5 minut mieszają od czasu do czasu.
Dodaj mleko kokosowe, sól do smaku (łyżeczka to maks). Zagotuj i gotowe.
Podawaj posypane cebulką i świeżą szałwią lub rozmarynem.
Smacznego!

