KUCHNIA

Spaghetti w kremowym sosie z kurkami

Są takie produkty, które bronią swojego smaku same i dosłownie grzechem jest przefajnować. Takie właśnie są kurki, jedynie czego im potrzeba to śmietana i cebula. Czym wyróżnia się mój przepis oprócz tego, że jest wegański? Otóż sekretem jest suszona cebulka, te niepozorne żółtawe, chrupiące farfocle dopełniają smaku i idealnie go podkreślają. Taką cebulkę kupicie nawet w Biedronce 😉

Składniki na 4 porcje:

300-400 g kurek

puszka mleka kokosowego (400 ml)

2 cebule

czubata łyżeczka suszonej szałwii

szczypta suszonego cząbru*opcjonalnie

suszona, smażona cebulka 4 łyżki

makaron ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu

 

Przygotowanie:

Posiekaj obraną cebulę w drobną kostkę i zeszklij ją na  3 łyżkach delikatnego oleju roślinnego w dużej patelni. Dodaj szałwię i cząber, wymieszaj i po kilku sekundach wrzuć umyte, wyczyszczone, pokrojone na podobnej wielkości kawałki kurki. Smaż przez 5 minut mieszają od czasu do czasu.

Dodaj mleko kokosowe, sól do smaku (łyżeczka to maks). Zagotuj i gotowe.

Podawaj posypane cebulką i świeżą szałwią lub rozmarynem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *