KUCHNIA

Spaghetti napolitana

DSC01356

Są przepisy, których nie ma co udziwniać i na siłę zmieniać to w oryginalnej wersji są tak dobre, że bluźnierstwem jest cokolwiek w nich modyfikować.  Moje Miśki kochają makaron, a mała Miśka od wczoraj (bo to była nasza wczorajsza kolacja i będzie dzisiejszy obiad) zażyczyła sobie codziennie taką kolację. Dodam tylko, że Miśka nienawidzi gotowanej marchewki, nie wspominając nawet o selerze naciowym, dlatego ten przepis umieszczam też w kategorii „Dzieciak”.

Składniki na sos do 500 g makaronu (u mnie to danie dla 3 osób dorosłych i 2x dzieciaka):

1 cebula

2 gałązki selera naciowego

2-3 ząbki czosnku

1 marchewka

500 g świeżych pomidorów + łyżka koncentratu pomidorowego

lub

2 puszki po  400-450 g siekanych pomidorów

łyżeczka brązowego cukru

pół łyżeczki  soli i czarnego pieprzu

pęczek bazylii

*osobiście o tej porze roku wolę pomidory z puszki, bo te w sklepach nie mają smaku

DSC01347

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy drobno posiekaj. Listki bazylii porwij.

DSC01348

Na rozgrzane 2 łyżki oliwy wrzuć cebulę z czosnkiem i smaż przez dwie minuty cały czas mieszając.

DSC01349

Dodaj seler i marchewkę i smaż kolejne 2 minuty cały czas mieszając.

DSC01350

Dodaj pomidory, przemieszaj, przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu około 20 minut. W tym czasie możesz zagotować wodę na makaron i potem sam makaron.

DSC01352

Po tym czasie dodaj przyprawy, gotuj jeszcze 3 minuty, zdejmij z gazu i wrzuć bazylię. Jak widzisz sos się zredukował i zgęstniał.

DSC01353

Całość wymieszaj z makaronem, który powinien być otulony,  a nie utopiony w sosie.

DSC01354

Mój sposób na makaron, to po ugotowaniu, przelaniu zimną wodą i dokładnym odcedzeniu go podsmażenie do na odrobinie oliwy, tak by ponownie być ciepły.

DSC01355

Smacznego!

DSC01358

ps. Całość można delikatnie posypać startym wegańskim parmezanem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.