KUCHNIA

Spaghetti napolitana

DSC01356

Są przepisy, których nie ma co udziwniać i na siłę zmieniać to w oryginalnej wersji są tak dobre, że bluźnierstwem jest cokolwiek w nich modyfikować.  Moje Miśki kochają makaron, a mała Miśka od wczoraj (bo to była nasza wczorajsza kolacja i będzie dzisiejszy obiad) zażyczyła sobie codziennie taką kolację. Dodam tylko, że Miśka nienawidzi gotowanej marchewki, nie wspominając nawet o selerze naciowym, dlatego ten przepis umieszczam też w kategorii „Dzieciak”.

Składniki na sos do 500 g makaronu (u mnie to danie dla 3 osób dorosłych i 2x dzieciaka):

1 cebula

2 gałązki selera naciowego

2-3 ząbki czosnku

1 marchewka

500 g świeżych pomidorów + łyżka koncentratu pomidorowego

lub

2 puszki po  400-450 g siekanych pomidorów

łyżeczka brązowego cukru

pół łyżeczki  soli i czarnego pieprzu

pęczek bazylii

*osobiście o tej porze roku wolę pomidory z puszki, bo te w sklepach nie mają smaku

DSC01347

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy drobno posiekaj. Listki bazylii porwij.

DSC01348

Na rozgrzane 2 łyżki oliwy wrzuć cebulę z czosnkiem i smaż przez dwie minuty cały czas mieszając.

DSC01349

Dodaj seler i marchewkę i smaż kolejne 2 minuty cały czas mieszając.

DSC01350

Dodaj pomidory, przemieszaj, przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu około 20 minut. W tym czasie możesz zagotować wodę na makaron i potem sam makaron.

DSC01352

Po tym czasie dodaj przyprawy, gotuj jeszcze 3 minuty, zdejmij z gazu i wrzuć bazylię. Jak widzisz sos się zredukował i zgęstniał.

DSC01353

Całość wymieszaj z makaronem, który powinien być otulony,  a nie utopiony w sosie.

DSC01354

Mój sposób na makaron, to po ugotowaniu, przelaniu zimną wodą i dokładnym odcedzeniu go podsmażenie do na odrobinie oliwy, tak by ponownie być ciepły.

DSC01355

Smacznego!

DSC01358

ps. Całość można delikatnie posypać startym wegańskim parmezanem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.