KUCHNIA

Spaghetti ze szparagami i boczniakami w sosie beszamelowym

 

20150508_162643[1]

Składniki:

pęczek szparagów

opakowanie (około 300 g) boczniaków

mleko roślinne około 300 ml

100 g tofu naturalnego

przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, limetka, kapary, czosnek

Gotujemy Makaron. Szparagi obieramy delikatnie ze skórki, kroimy na kawałki 3 cm, boczniaki kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Po minucie smażenia czosnku dodajemy boczniaki, mieszamy i dodajemy szparagi- podlewamy wszystko mlekiem stopniowo (50 ml, mieszamy; odparuje znowu 50 ml, mieszamy i tak, aż szparagi zmiękną.

20150508_161325[1]

Robimy sos: tofu kruszymy, dodajemy mleko, szczyptę soli, gałkę muszkatołową i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy wszystko do dużego garnka, zagotowujemy cały czas mieszając (max 3 minuty). Wrzucamy makaron, mieszamy wszystko. Podajemy ze szparagami, dorzucamy kilka kaparów.

20150508_162643[1]Smacznego!

20150508_162627[1]

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.