Spaghetti ze szparagami i boczniakami w sosie beszamelowym
Składniki:
pęczek szparagów
opakowanie (około 300 g) boczniaków
mleko roślinne około 300 ml
100 g tofu naturalnego
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, limetka, kapary, czosnek
Gotujemy Makaron. Szparagi obieramy delikatnie ze skórki, kroimy na kawałki 3 cm, boczniaki kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Po minucie smażenia czosnku dodajemy boczniaki, mieszamy i dodajemy szparagi- podlewamy wszystko mlekiem stopniowo (50 ml, mieszamy; odparuje znowu 50 ml, mieszamy i tak, aż szparagi zmiękną.
Robimy sos: tofu kruszymy, dodajemy mleko, szczyptę soli, gałkę muszkatołową i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy wszystko do dużego garnka, zagotowujemy cały czas mieszając (max 3 minuty). Wrzucamy makaron, mieszamy wszystko. Podajemy ze szparagami, dorzucamy kilka kaparów.
One Comment
Maria
Pyszny przepis na zdrowiutki obiadek. Szparagi zawierają bardzo dużo witamin, przy tym błonnik i [przeciwutleniacze, więc są idealne przy odchudzaniu: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/szparagi-niskokaloryczny-przysmak – warto je bliżej poznac 🙂