Spaghetti ze szparagami i szałwią
Sezon na szparagi trwa w najlepsze, trzeba z tego korzystać.
Składniki na 4 porcje:
pęczek szparagów (miałam 2/3 zielonych i kilka białych szparagów)
cebula
pęczek świeżej szałwii lub łyżka suszonej
pęczek pietruszki lub dwie łyżki pesto pietruszkowego
200 ml mleka sojowego
50 gram masła roślinnego
szczypta: soli, pieprzu,czosnku suszonego, kurkumy
Cebulę szatkujemy i podsmażamy na maśle około 3 minut, wrzucamy szałwię, dodajemy szparagi pocięte na max 2 cm kawałki, doprawiamy resztą przypraw i smażymy około 5 minut na małym ogniu. W międzyczasie gotujemy makaron. Do szparagów dodajemy pesto mieszamy i podlewamy mlekiem,ponownie mieszamy i przykrywamy pokrywką. Dusimy je pod przykryciem aż będą wystarczająco miękkie- max 5 minut. Podajemy z ugotowanym makaronem, można posypać prażonym słonecznikiem i dodać kilka czarnych oliwek.
Smacznego!