KUCHNIA

Spaghetti ze szparagami i szałwią

20150514_171312         Sezon na szparagi trwa w najlepsze, trzeba z tego korzystać.

Składniki na 4 porcje:

pęczek szparagów (miałam 2/3 zielonych i kilka białych szparagów)

cebula

pęczek świeżej szałwii lub łyżka suszonej

pęczek pietruszki lub dwie łyżki pesto pietruszkowego

200 ml mleka sojowego

50 gram masła roślinnego

szczypta: soli,  pieprzu,czosnku suszonego, kurkumy

20150514_165737

Cebulę szatkujemy i podsmażamy na maśle około 3 minut, wrzucamy szałwię, dodajemy szparagi pocięte na max 2 cm kawałki, doprawiamy resztą przypraw i smażymy około 5 minut na małym ogniu. W międzyczasie gotujemy makaron. Do szparagów dodajemy pesto mieszamy i podlewamy mlekiem,ponownie mieszamy i przykrywamy pokrywką. Dusimy je pod przykryciem aż będą wystarczająco miękkie- max 5 minut. Podajemy z ugotowanym makaronem, można posypać prażonym słonecznikiem i dodać kilka czarnych oliwek.

20150514_171259

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.