KUCHNIA

Spaghetti ze szpinakiem, czyli najprostszy i najszybszy wege obiad

Gdy nie mam czasu (i pomysłu) na obiad to mam dwa dania, które ratują mnie z opresji. Moje  Miśki zawsze są zachwycone, może dlatego że tak często robię te potrawy ;-). Pierwsze to ryż z pieczarkami (tu jest link) a drugie to właśnie makaron ze szpinakiem. Naprawdę zawsze znajdzie się u mnie lodówce szpinak lub pieczarki.  Przygotowanie tego obiadu zajmie Wam tylko tyle czasy ile gotuje się makaron 🙂

Składniki na 3-4 porcje:

opakowanie szpinaku 200-300 g

puszka mleka kokosowego (400 ml, ale tylko gęsta część, czyli około 300 ml)* u mnie była wyjątkowo śmietanka ryżowa, na mój gust ciut za słodka, ale do ciast byłaby idealna

łyżeczka startej gałki muszkatołowej

łyżeczka suszonego czosnku lub 2-3 ząbki świeżego

sól i pieprz (orientacyjnie po pół łyżeczki każdego)

2 łyżki oleju roślinnego do smażenia

Makaron ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie na 4 osoby opakowanie 400-500 g)

Przygotowanie:

w głębokiej dużej patelni (garnku) rozgrzej olej i partiami wrzucaj szpinak. Po 2-3 minutach smażenia,  gdy już jest prawie idealnie „zeszmacony” dopraw wszystkimi przyprawami z listy , po czym dodaj mleko koksowe/śmietankę. Wymieszaj, doprowadź tylko i wyłącznie do zagotowania.  To wszystko 🙂

Smacznego!

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *