Spaghetti ze szpinakiem, czyli najprostszy i najszybszy wege obiad
Gdy nie mam czasu (i pomysłu) na obiad to mam dwa dania, które ratują mnie z opresji. Moje Miśki zawsze są zachwycone, może dlatego że tak często robię te potrawy ;-). Pierwsze to ryż z pieczarkami (tu jest link) a drugie to właśnie makaron ze szpinakiem. Naprawdę zawsze znajdzie się u mnie lodówce szpinak lub pieczarki. Przygotowanie tego obiadu zajmie Wam tylko tyle czasy ile gotuje się makaron 🙂
Składniki na 3-4 porcje:
opakowanie szpinaku 200-300 g
puszka mleka kokosowego (400 ml, ale tylko gęsta część, czyli około 300 ml)* u mnie była wyjątkowo śmietanka ryżowa, na mój gust ciut za słodka, ale do ciast byłaby idealna
łyżeczka startej gałki muszkatołowej
łyżeczka suszonego czosnku lub 2-3 ząbki świeżego
sól i pieprz (orientacyjnie po pół łyżeczki każdego)
2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
Makaron ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie na 4 osoby opakowanie 400-500 g)
Przygotowanie:
w głębokiej dużej patelni (garnku) rozgrzej olej i partiami wrzucaj szpinak. Po 2-3 minutach smażenia, gdy już jest prawie idealnie „zeszmacony” dopraw wszystkimi przyprawami z listy , po czym dodaj mleko koksowe/śmietankę. Wymieszaj, doprowadź tylko i wyłącznie do zagotowania. To wszystko 🙂
Smacznego!