
Spaghetti z zielonym sosem brokułowo-szpinakowym
Pewnie każdy lubi szybkie dania, to jest gotowe w 30 minut licząc czas gotowania brokuła i makaronu. Mimo, że sos to praktycznie samo zielsko, to w połączeniu z makaronem jest bardzo sycącym daniem i dającym uczucie błogostanu, wiesz o czym mówię 😉 Jeżeli tęsknisz za wiosną i zielenią tak jak ja, to koniecznie zrób sobie taki sos, który będzie też pyszny z pieczonymi warzywami, np. dynią.
Składniki na 4 porcje:
około 400 g ulubionego makaronu (ugotować)
1 brokuł (ugotować)
około 150 g świeżego szpinaku
200 ml jogurtu naturalnego/śmietany (u mnie wegański)
sok z połowy cytryny
2 łyki oliwy/delikatnego w smaku oleju
łyżeczka soli
1/3 łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki czosnku granulowanego lub ząbek świeżego
pół łyżeczki pieprzu
30 g ziaren słonecznika lub innych ulubionych orzechów podprażonych na suchej patelni
Przygotowanie:
Banalne proste: zblenuj wszystko razem, pewnie najlepej byłby to zrobić w blenderze kielichowym, ale mój postanowił się zepsuć.
Sos wymieszaj z ciepłym makaronem, lub przełóż makaron do głębokiej patelni dodaj sos i przesmaż wszystko razem, mieszając jakieś 2-3 minuty.
Smacznego!


