KUCHNIA

Spaghetti z zielonym sosem brokułowo-szpinakowym

Pewnie każdy lubi szybkie dania, to jest gotowe w 30 minut licząc czas gotowania brokuła i makaronu.  Mimo, że sos to praktycznie samo zielsko, to w połączeniu z makaronem jest bardzo sycącym daniem i dającym uczucie błogostanu, wiesz o czym mówię 😉 Jeżeli tęsknisz za wiosną i zielenią tak jak ja, to koniecznie zrób sobie taki sos, który będzie też pyszny z pieczonymi warzywami, np. dynią.

Składniki na 4 porcje:

około 400 g ulubionego makaronu (ugotować)

1 brokuł (ugotować)

około 150 g świeżego szpinaku

200 ml jogurtu naturalnego/śmietany (u mnie wegański)

sok z połowy cytryny

2 łyki oliwy/delikatnego w smaku oleju

łyżeczka soli

1/3 łyżeczki kurkumy

pół łyżeczki czosnku granulowanego lub ząbek świeżego

pół łyżeczki pieprzu

30 g ziaren słonecznika lub innych ulubionych orzechów podprażonych na suchej patelni

 

Przygotowanie:

Banalne proste: zblenuj wszystko razem, pewnie najlepej byłby to zrobić w blenderze kielichowym, ale mój postanowił się zepsuć.

Sos wymieszaj z ciepłym makaronem, lub przełóż makaron do głębokiej patelni dodaj sos i przesmaż wszystko razem, mieszając jakieś 2-3 minuty.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.