Stir-fry z naleśników
Zawsze celowo robię za dużo naleśników, aby kilka dni później wykorzystać je do kolejnego obiadu. Tym razem udawały makaron 😉
Składniki na dwie porcje:
4 naleśniki
duża marchewka
czerwona papryka
kilka zielonych papryczek peperoni
kilka szparagów białych i zielonych (równie dobre można zastąpić pietruszką cy selerem).
sezam
przyprawy: sól, czosnek suszony, kurkuma
Cała istota potraw Stir-fry polega na szybkim smażeniu na gorącym oleju warzyw, najlepiej w woku, tak aby nie straciły one całej swej chrupkości.
Wszystkie warzywa kroimy w podobnej wielkości słupki. Wrzucamy jednocześnie na rozgrzany olej. Smażymy je nie dłużej ni 5 minut, dodajemy sól i czosnek suszony.
Naleśniki kroimy w paski. Mój sposób to podzielić je na 4 części, ułożyć w stos i pokroić.
Podsmażamy je na niewielkiej ilości oleju dodając szczyptę kurkumy. Smażymy chwilkę, aż lekko się przyrumienią.
Danie posypujemy podprażonym sezamem.