Bez kategorii

Stir-fry z naleśników

20150512_170309Zawsze celowo robię za dużo naleśników, aby kilka dni później wykorzystać je do kolejnego obiadu. Tym razem udawały makaron 😉

Składniki na dwie porcje:

4 naleśniki

duża marchewka

czerwona papryka

kilka zielonych papryczek peperoni

kilka szparagów białych i zielonych (równie dobre można zastąpić pietruszką cy selerem).

sezam

przyprawy: sól, czosnek suszony, kurkuma

20150512_163715Cała istota potraw Stir-fry polega na szybkim smażeniu na gorącym oleju warzyw, najlepiej w woku, tak aby nie straciły one całej swej chrupkości.

20150512_164855

Wszystkie warzywa kroimy w podobnej wielkości słupki. Wrzucamy jednocześnie na rozgrzany olej. Smażymy je nie dłużej ni 5 minut, dodajemy sól i czosnek suszony.

20150512_165822

Naleśniki kroimy w paski. Mój sposób to podzielić je na 4 części, ułożyć w stos i pokroić.

20150512_165211Podsmażamy je na niewielkiej ilości oleju dodając szczyptę kurkumy. Smażymy chwilkę, aż lekko się przyrumienią.

20150512_165920Danie posypujemy podprażonym sezamem.

20150512_170301Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *