KUCHNIA

Strucla serowa

DSC01160

Jest sobota i jest zimno, czas na herbatkę i małe co nieco. Dziś wykończyłam zapas świeżych drożdży, więc przez jakiś czas odpoczniecie od czasochłonnych, ale jakże pysznych ciast drożdżowych. Na pożegnanie, to co tygryski lubią najbardziej, czyli sernik, tym razem przybrał formę strucli. Jest miękki w środku, wilgotny, z chrupiącą skórką, aż ciężko uwierzyć, że to drożdżak.

Składniki:

ciasto:

450 g mąki może być sama pszenna, ja użyłam mieszanki 250 g pszennej, 150 g ryżowej o 50 g pszennej pełnoziarnistej

40 g świeżych drożdży

1 mały banan

opakowanie cukru waniliowego lub jeszcze lepiej łyżka waniliowego cukru domowej roboty, jak to było u mnie

60 g cukru trzcinowego

50 ml mleka sojowego

100 ml oleju roślinnego

200 g wegańskiego serka (ja standardowo używam własnej produkcji, przepis tu)

DSC01128

Masa serowa:

800 g serka wegańskiego (użyłam 550 g domowego i 250 g tofu naturalnego)

1 mały banan

opakowanie budyniu waniliowego (ja miałam akurat bananowy)

80 g cukru trzcinowego

łyżka cukru waniliowego

100 g suszonej żurawiny (równie dobrze mogą to być rodzynki)

Przygotowanie:

Standardowo podaję czynności, w takiej kolejności aby maksymalnie wykorzystać czas.

DSC01129

Rozkrusz drożdże, dodaj połowę cukru trzcinowego i cały waniliowy, rozetrzyj to wszystko z ciepłym mlekiem.

DSC01131

Do dużej miski przesiej mąkę, zrób na środku dołek i wlej rozpuszczone drożdże. Przykryj całość czystą ściereczką i odstaw na 20-30 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże się obudzą.

DSC01134

W międzyczasie zblenduj pozostałe składniki na ciasto czyli: banana, resztę cukru trzcinowego, olej i ser  na idealnie gładką masę.

DSC01135

W drugiej dużej misce zblenduj wszystkie składniki na masę serową z wyjątkiem żurawiny, którą dodasz na samym końcu.

DSC01136

Dokładnie wszystko wymieszaj i wstaw do lodówki.

DSC01137

Drożdże już się obudziły, więc przemieszaj wszystko łyżką, najlepiej drewnianą.

DSC01138

Dodaj w kilku partiach pozostałe, zblendowane wcześniej składniki na ciasto.

DSC01139

Zagnieć ciasto, w razie potrzeby podsyp mąką, ale zrób to ewentualnie po dłuższej chwili wyrabiania, ponieważ dopiero po chwili mąka wchłania całą wilgoć. Ja nie dodałam ani grama więcej mąki. Ciasto jest miękkie i sprężyste. Przykryj całość czystą ścierką do wyrośnięcia. Zajmie to około 2 godzin, ja wybrałam się na sanki 🙂

DSC01140

Ja się na tyle dobrze bawiłam, że połamałam dzieciakowi sanki, ale za to ciasto cudnie wyrosło.

DSC01141

Ciasto rozwałkuj i posmaruj masa serową. Zawiń w rulon i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja piekłam w keksówce, żeby za bardzo mi się nie rozlało na boki. Radzę Ci rozwałkować ciasto bezpośrednio na papierze do pieczenia,  i na nim  przełóż do formy. Piszę to z własnego doświadczenia, bo sama zapaskudziłam pół kuchni masą serową przekładając ciasto.

DSC01143

Możesz dodatkowo posypać wierzch mieszanką cukru trzcinowego i cynamonu oraz odrobiną posiekanych orzechów, będzie jeszcze lepsze i zrobi się ta cudowna, chrupiąca skórka. Odstaw ciasto jeszcze na 20 minut do ponownego wyrośnięcia, po czym piecz w temp. 170-180 C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegi przez około godzinę.

DSC01144

Smacznego!

DSC01157

Ciasto, dzięki dodatkowi sera nie wysycha jak typowy drożdżak.

DSC01163

Ps. Możesz oczywiście zamiast „serka” użyć tylko naturalnego tofu, ale wtedy zwiększ ilość cukru do 100 g i dodaj do masy 50 ml mleka sojowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *