KUCHNIA

Surówka z kalarepy i żurawiny

Przygotowując wegański majonez przypomniało mi się o mojej ulubionej surówce z dawnych czasów. Nie jadłam jej ponad dwa lata. W oryginalnej wersji zamiast kalarepy jest seler, a że w tej chwili mam kalarepy kilkadziesiąt sztuk w ogrodzie to zmodyfikowałam przepis i muszę Wam powiedzieć, że to baaardzo udana surówka, jest orzeźwiająca, i lekka mimo dodatku majonezu.  Ta surówka stanowiła dodatek do obiadu, gdzie podałam ją do warzywnego gulaszu z drożdżowymi pyzami (na samym dole zdjęcie tego obiadu), danie może niezbyt fotogeniczne, ale wszystko razem idealnie się komponowało.

Składniki na 6 porcji:

5-6 kalarepek (około 1 kg)

50 g suszonej żurawiny lub rodzynek

pół łyżeczki pieprzu

3-4 łyżki wegańskiego majonezu z tego przepisu 

Przygotowanie:

Żurawinę lub rodzynki namocz w ciepłej wodzie przez chwilkę. Kalarepę obierz delikatnie ze skórki na tarce o grubych oczkach.  Wymieszaj z odsączoną z nadmiaru wody żurawiną, dodaj majonez i pieprz. Gotowe. /banalnie proste, a gwarantuję Wam, że będzie smakować każdemu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.