Surówka z kalarepy i marchewki
Są takie warzywa, o których każdy wie że zdrowe i smaczne, ale jakoś nie wiadomo właściwie co z nich zrobić. Do tej kategorii zaliczyłabym kalarepę lub białą rzodkiew (wiecie, to dziwne, długie i wielkie warzywo, taka gigantyczna marchew albinoska), bo tą drugą możecie zastąpić kalarepę w tej surówce. Składniki są niepozorne, ale uwierzcie mi, jak już zaczniecie jeść tą surówkę, to ciężko przestać, taka dobra. Ponownie ilość porcji orientacyjna, bo ja sama zjadam takie ilości na raz, i ponownie podpowiadam, dodać do tego ugotowany ryż i macie idealny drugie śniadanie 🙂
Składniki:
około 0,5 kg kalarepy/białej rzodkwi
około 300 g marchwi
50 g ziaren słonecznika
2 łyżki dobrego oleju (lniany pasuje idealnie)
dosłownie szczypta pieprzu a dla bajeru zielona pietruszka
Przygotowanie:
Kalarepę i marchew obierz i pokrój w słupki, słonecznik podpraż na suche patelni. wymieszaj wszystkie składniki 🙂