KUCHNIA

Świąteczne ciasto drodżowe z domowej roboty masą makową

 

Składniki podane na mase makową wystarczą na poniższe ciasto oraz makowiec 🙂

400 g mielonego maku

150 ml syropu z agawy/klonego/ryżowego lub miodu w wersji wegetariańsiej

100 g orzechów włoskie/lakowe/pekan

50 g żurawiny i 50 g rodzynek (proporcje dowolne, można zastąpić daktylami lub morelami)

2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej – przepis na domową znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/kandyzowane-skorki-cytrusowe/

czubata łyżka cynamonu i łyżeczka kardamonu jeżeli lubicie

Suchy mielony mak zalej około 700 ml gorącej wody i odstaw na minimum pół godziny. Orzechy posiekaj i podpraż na suchej patelni.

Dopadłam olej z orzechów włośkich w Lidlu za 1,99 wieć dodałam do masy 2 łyżku, możesz pominąć olje luz zastąpić innym.

Wszyskie skłądniki wymieszaj razem (mak wchłonie wodę, więc nić nie odcedzaj).

Można śmiało przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie.

Reszta masy makowej jest przeznaczona na makowiec z tego przepisu : Delikatny makowiec z orzechową kruszonką

Składniki na ciasto drożdżowe:

500 g mąki pszennej

30 g świeżych drożdży

200 ml mleka sojowego

100 g oleju roślinnego (kokosowy najlepiej się tu sprawdzi)

150 g cukru

szczypta soli

Przygotowanie:

W ciepłym mleku rozpuść drożdże z 1-2 łyżkami cukru i odstaw na 10-15 minut, aż się obudzą. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj cukier, sól i wymieszaj. Do suchych składników dodaj aktywny zaczyn drożdżowy oraz olej. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw do wyrastania na 1-2 godzin (ciasto musu podwoić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto drożdzowe przełóż na blat, delikatnie zagnieć i podziel na pół. Każdą częśc rowałkuj w okrąg o grubości nie większej niż 1 cm. Przełóż pierwszy na blache wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj 1/4 przygowoanej masy makowej. Na wierzchu rozłóż drugi blat ciasta.

Poprzekrawaj ciasto w trójkąty, a nstępnie każdy przekręć 1-2 razy w tą samą stronę. Odstaw ciast do ponowenrgo wyrastania na około pół godziny.

Wyrośniętę ciasto piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 17c-180 C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu.

Udekoruj wefle uznania- u mnie to był lukier z soku z połowy cytryny i 4 łyżek cukru pudru.

Smacznego 🙂

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *