KUCHNIA

Sycąca zupa z dynią, jarmużem i soczewicą

Po weekndowym szaleństwie z czekoladowymi ciasteczkami czas na mały detox w formie zupy. Moja propozycja to lekka, ale jednocześnie sycąca, gęsta zupa z dynią, jarmużem i soczewicą. Użyłam zielonej soczewicy (bo czerwona akurat wyszła), ale śmiało ją można zastąpić czerwoną, co znacznie skróci czas przygotowania zupy, co maksymanlnie pół godziny.

Składniki na 6 porcji a nawet 8:

około 1 kg dyni (waga ze skórką i pestkami)

około 200 g jarmużu

duży korzeń pietruszki lub selera (około 200 g)

2-3 cebule

1-2 marchewki (w zależności od wielkości- waga około 200 g)

150 g soczewicy zieloniej lub czerwonej

Przyprawy: łyżeczka kurkumy, łyżeczka papryki, pół łyżeczki edzonej papryki (jezeli macie), łyżeczka kuminu, łyżeczka pieprzu, sól

3 łyżki oleju do podsmażenia

*opcjonalnie 50 g mleka kokosowego- dodałam, bo resztka stała w lodówce 😉

Przygotowanie:

W dużym 5 litrowym garnku podsmaż przez 3 minut drobno posiekaną cebulę. Po tym czasie dodaj przyprawy i wymieszaj.

Po kilku dosłownie sekundach smażenia cebuli z przyprawami dodaj pokrojona w małą (1 cm) kostkę dynię, marchew, pietruszkę/seler  i ewentualnie „ogodnki jarmużu. Jeżeli użyjesz zielonej soczewicy to ugotuj ją do miękkości w oddzielnym garnku. Jeżeli zaczenieesz teraz to wszystko będzie gotowe w tym samym czasie.

Smaż wszystko rzem jakieś 5 minut cały czas mieszając. Następnie dodaj około 1 litra wody, tak aby przykryła dynię. Jeżeli masz zamiar użyć czerwonej soczewicy do dodaj ją teraz plus dodatkowo 1 litr wody. Gotuj wszytsko pod przykryciem na małym ogniu.

Po około 10-15 minutach gotowania dynia powinna być już odpowiednio miękka, więc dodaj teraz posiekany jarmuż i ugotowaną zieloną soczewicę oraz wodę (około 1 litr) tyle ile uważasz 🙂

Dopraw zupę solą (czubata łyżeczka), wymieszaj dokładnie i gotuj jeszcze około 10 minut. Na samym końcu możesz zabielić zupę.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.