KUCHNIA

Szarlotka z chrupiącą kruszonką

Ta szarlotka wzbudziła zachwyt nie tylko Miśków.  Jest to kruche ciasto, które nie wymaga mozolnego siekania, dzięki temu aż tak się nie sypie jak klasyczne kruche ciasto, a mimo to kruszonka z niego zrobiona jest idealna. Naładowana duża ilością jabłek, nie za słodka, idealna na popołudniowe małe co nieco do herbatki 🙂

Składniki na tortownice o średnicy 26 cm:

Ciasto:

600 g mąki pszennej białej

szklanka cukru pudru

szklanka cukru

250 g miękkiego oleju kokosowego lub margaryny roslinnej

szczypta soli

Nadzienie:

1 kg dowolnych jabłek

łyżka cynamonu

2 łyżki cukru

sok z połowy cytryny

100 g dżemu morelowego/brzoskwiniowego lub musu jabłkowego, u mnie to był dżem z dyni i jabłek z tego przepisu:

Dżem z dyni i jabłek

Przygotowanie:

z podanych składników na ciasto zagnieć ciasto i wylep 2/3 formę lekko posmarowaną olejem, a z reszty ciasta uformuj kule, zawiń w folię. Wstaw formę i kulę ciasta do lodówki na czas przygotowanie nadzienia.

 

Jabłka obierz ze skórki, skrop sokiem cytrynowym, wymieszaj z resztą składników.

Schłodzone ciasto podpiecz w piekarniku w 180 C przez 20 minut. Następnie wypełnij je nadzieniem jabłkowym, a na wierzchu rozkrusz resztę ciasta.

Całość możesz dodatkowo posypać 1-2 łyżkami cukru.

Całość piecz 40-45 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika.

Smacznego 🙂

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.