Szarlotka z chrupiącą kruszonką
Ta szarlotka wzbudziła zachwyt nie tylko Miśków. Jest to kruche ciasto, które nie wymaga mozolnego siekania, dzięki temu aż tak się nie sypie jak klasyczne kruche ciasto, a mimo to kruszonka z niego zrobiona jest idealna. Naładowana duża ilością jabłek, nie za słodka, idealna na popołudniowe małe co nieco do herbatki 🙂
Składniki na tortownice o średnicy 26 cm:
Ciasto:
600 g mąki pszennej białej
szklanka cukru pudru
szklanka cukru
250 g miękkiego oleju kokosowego lub margaryny roslinnej
szczypta soli
Nadzienie:
1 kg dowolnych jabłek
łyżka cynamonu
2 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
100 g dżemu morelowego/brzoskwiniowego lub musu jabłkowego, u mnie to był dżem z dyni i jabłek z tego przepisu:
Przygotowanie:
z podanych składników na ciasto zagnieć ciasto i wylep 2/3 formę lekko posmarowaną olejem, a z reszty ciasta uformuj kule, zawiń w folię. Wstaw formę i kulę ciasta do lodówki na czas przygotowanie nadzienia.
Jabłka obierz ze skórki, skrop sokiem cytrynowym, wymieszaj z resztą składników.
Schłodzone ciasto podpiecz w piekarniku w 180 C przez 20 minut. Następnie wypełnij je nadzieniem jabłkowym, a na wierzchu rozkrusz resztę ciasta.
Całość możesz dodatkowo posypać 1-2 łyżkami cukru.
Całość piecz 40-45 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika.
Smacznego 🙂

