KUCHNIA

Szarlotka na kruchym cieście z kratką

Nawet nie macie pojęcia jak bardzo jestem z siebie dumna, że narszcie udało mi się zrobić idealną szarlotkę z kratką. Ta szarlotka to klasyk, kruche cieńkie ciasto na spodzie, farsz to same jabłka (z odrobiną bułki tarkej, ale w sumie była zbędna), a górę zwieńcza kartka. Do tego jeszcze dopadłam w Lidlm wegeńskie waniliowe lody Grycana- w skali od 1-10 daję 9, są naprawdę dobre, jak na wegańskie lody. Przygotowanie tego ciasta to jakieś 10 minut cierpliwości przy jego siekaniu, ale naprawdę nawet moja 10letnia Miśka opanowała te sztukę, koletne 10 przy obieraniu jabłek i krojeniu ich w kostkę, potem z 20 minut chłodzenia ciasta i 3 minuty na kratkę. W sumie bajecznie proste 🙂

ps. Nie dodałam ani grama cukru.

Kruche ciasto (moja forma ma średnicę 30 cm):

350 g mąki, u mnie to była pszenna, ale uda się też z owsianą i jaglaną w wersji bezglutenowej

200 g zimnego oleju kokosowego

2 banany

szczypta soli

Przygotowanie ciasta:

Wszystkie skłądniki umieść na blacie i siekaj tak długo aż ciasto zacznie się formować w kulę- nie powinno być żadnych druddek. Szybko zagnieć, połową ciasta wylep formę do pieczenia, a drugą zawiń w papier i umieść wszystko w lodówce na 10 minut.

Farsz:

około 1,5 kg jabłek

łyżka cynamonu

łyżeczka kardamonu

50 g  bułki tartej lub zmielonych płatków owiasnych

sok z 1 cytryny

Jabłka obierz i pokrój w 1 cm kostkę, wymieszaj wszystkie składniki

Na schłodzony spód ciasta wyłóż równomierznie farsz. Pozostałą część ciasta rozwałkuj, pokórój na odpowiedniej długości 1 cm paski. Z pasków „zapleć” kratkę.

Całośc piecz na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180 C przez około 50 minut.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.