Szarlotka na kruchym cieście z kratką
Nawet nie macie pojęcia jak bardzo jestem z siebie dumna, że narszcie udało mi się zrobić idealną szarlotkę z kratką. Ta szarlotka to klasyk, kruche cieńkie ciasto na spodzie, farsz to same jabłka (z odrobiną bułki tarkej, ale w sumie była zbędna), a górę zwieńcza kartka. Do tego jeszcze dopadłam w Lidlm wegeńskie waniliowe lody Grycana- w skali od 1-10 daję 9, są naprawdę dobre, jak na wegańskie lody. Przygotowanie tego ciasta to jakieś 10 minut cierpliwości przy jego siekaniu, ale naprawdę nawet moja 10letnia Miśka opanowała te sztukę, koletne 10 przy obieraniu jabłek i krojeniu ich w kostkę, potem z 20 minut chłodzenia ciasta i 3 minuty na kratkę. W sumie bajecznie proste 🙂
ps. Nie dodałam ani grama cukru.
Kruche ciasto (moja forma ma średnicę 30 cm):
350 g mąki, u mnie to była pszenna, ale uda się też z owsianą i jaglaną w wersji bezglutenowej
200 g zimnego oleju kokosowego
2 banany
szczypta soli
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie skłądniki umieść na blacie i siekaj tak długo aż ciasto zacznie się formować w kulę- nie powinno być żadnych druddek. Szybko zagnieć, połową ciasta wylep formę do pieczenia, a drugą zawiń w papier i umieść wszystko w lodówce na 10 minut.
Farsz:
około 1,5 kg jabłek
łyżka cynamonu
łyżeczka kardamonu
50 g bułki tartej lub zmielonych płatków owiasnych
sok z 1 cytryny
Jabłka obierz i pokrój w 1 cm kostkę, wymieszaj wszystkie składniki
Na schłodzony spód ciasta wyłóż równomierznie farsz. Pozostałą część ciasta rozwałkuj, pokórój na odpowiedniej długości 1 cm paski. Z pasków „zapleć” kratkę.
Całośc piecz na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180 C przez około 50 minut.
Smacznego!