Szybkie ciasto z cukinią i borówkami
Pogoda dopisuje, więc nie ma co sterczeć w kuchni dlatego dziś przepis na możliwie najprostsze ciasto ucierane. Dodatek cukini powoduje, że ciasto jest wilgotne, banany zamiast jajek zmniejszając do minimum ilość cukru, a borówki, którz ich nie lubi 🙂 Tak naprawdę możena użyć dowolnych owoców, byleby nie przesadzać z ich ilością, bo z uporem maniaka przypominam, że pieczenie ciasta to szczypta magii , miłości i chemii i bardzo proszę nie zmieniać proporcji przynajmniej za pierwszym razem, gdy robicie dane ciasto 🙂
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
200 g borówek
200 g cukini
2 banany
350 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru
150 ml delikatnego w smaku oleju roślinnego *słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron
Przygotowanie:
Cukinię razem ze skóką zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Banany zblenduj na puszystą masę razem z cukrem i olejem. Makę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Wymieszaj wszystkie składniki.
Nie ma co machać łyżką, składniki mają sie tylko połączyć 🙂
Przełoż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyłam tylko dno formy, a boki posmarowałam olejem.
Dla bajeru na wierzchu ułozyłam kilka znalezionych w czeluściach zamrażarki malin.
Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 C na środkowej półce piekarnika przez około 45-50 minut.
Dla pełni szczęścia i efektu wow w jeszcze ciepłe ciasto wcisnęłam kilka kawałków gorzkiej czekolady.
Smacznego 🙂
ps. Ciasto zachowuje świeżość nawet na 2 dzień, tyle wiem, bo maleńki kawałek został nazajutrze, ale jestem przekonana, że i na 3 i 4 będzie dobre 🙂
4 komentarze
Aga
Czy mogę zamienić borówki na truskawki? Pozdrawiam serdecznie
becky
No jasne, że możesz 🙂
Justyna
Czy moge dodać mrożone jagody/borowki czy nalezy je wczesniej rozmrozic?
becky
Można, lepiej nie rozmrażać bo zrobi się paćka.