Szybkie ciasto z gruszkami i marcepanem
Dzisiejsze ciasto należy do kategorii wymieszać i upiec, więc jest naprawdę łatwe i szybkie do wykonania. Połączenie gruszek, marcepanu i kardamonu wprowadza już delikatnie świąteczny nastrój, a poza tym dzięki tym składnikom ciasto jest wilgotne i wytrzyma kilka dni. Do dzieła:
Składniki ma małą keksówkę lub tortownicę 20 cm:
300 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
*50 g cukru (moje wyszło delikatnie słodkie, bo takie lubię, jak lubisz „normalnie słodkie daj 100, a nawet 150 g cukru)
100 g masy marcepanowej
2-3 gruszki (300-400 g)
1 banan
150 ml delikatnego oleju roślinnego (u mnie był rzepakowy)
150 ml mleka roślinnego (u mnie było sojowe)
łyżeczka mielonego kardamonu
Przygotowanie:
W dużej misce zblenduj ba puszysta masę banana, olej, mleko i cukier.
Do masy bananowej przesiej mąkę, kardamon i proszek do pieczenia. Wymieszaj .
Dodaj starty na tarce o grubych oczkach marcepan oraz gruszki (jedną możesz pokroić w kostkę). Wymieszaj.
Przełóż masę do formy. Piecz w temp. 180 C przez około 1 h.
Smacznego!