KUCHNIA

Szybkie ciasto z gruszkami i marcepanem

Dzisiejsze ciasto należy do kategorii wymieszać i upiec, więc jest naprawdę łatwe i szybkie do wykonania. Połączenie gruszek, marcepanu i kardamonu wprowadza już delikatnie świąteczny nastrój, a poza tym dzięki tym składnikom ciasto jest wilgotne i wytrzyma kilka dni. Do dzieła:

Składniki ma małą keksówkę lub tortownicę 20 cm:

300 g mąki pszennej

łyżeczka proszku do pieczenia

*50 g cukru (moje wyszło delikatnie słodkie, bo takie lubię, jak lubisz „normalnie słodkie daj 100, a nawet 150 g cukru)

100 g masy marcepanowej

2-3 gruszki (300-400 g)

1 banan

150 ml delikatnego oleju roślinnego (u mnie był rzepakowy)

150 ml mleka roślinnego (u mnie było sojowe)

łyżeczka mielonego kardamonu

Przygotowanie:

W dużej misce zblenduj ba puszysta masę banana, olej, mleko i cukier.

Do masy bananowej przesiej mąkę, kardamon i proszek do pieczenia. Wymieszaj .

Dodaj starty na tarce o grubych oczkach marcepan oraz gruszki (jedną możesz pokroić w kostkę). Wymieszaj.

Przełóż masę do formy. Piecz w temp. 180 C przez około 1 h.

 

Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *