KUCHNIA

Szybkie ciasto jogurtowe z marcepanem

W planach miałam zupełnie inne ciasto, ale jak to bywa gdy sie do czegoś przygotowujemy coś zawsze wyskoczy. Jak na złość wyczerpały sie baterie w wadze kuchennej, a że obiecałam Miśkom ciasto to musiałam się od razu przereorganizować. Na szczęście coraz łatwiej można kupić wegańskie jogurty w lokalnych sklepach (dotychczas kupowałam on line) i udało mi się dopaść duży 500 ml jogurt migdałowy za calkiem znośną cenę około 8 zł. Żeby nie było nudno, todo ciasta dodałam marcepan, kóry  jakiś czas temu wrzuciłam do zamrażalnika  dokładnie podczas letnic upałów, więc na szybko zmodyfikowałam swój przepis na ciasto „kubeczkowe”. Cały bajer polega na tym, że jedyną miarką jest kubek/szklanka w sumie o dowolnej pojemnosci, wiem wiem sa takie nawet półlitrowe, ale mam na myśli taką średnią 250-300 ml. Wszystkie składniki odmierza się jednym naczyniem, potem miesza, przekłada do formy i czeka. Ciasto rozchodzi się z prędkością światła zanim wystygnie, bo jest idealne: wilgone, mięknie, średnio słodkie, a podbajerowane wygląda naprawdę nieźle 😉

ps. Świeżość zachowuje nawet do 5 dni. Aha, zapomniałam dodać, że z tego przepisu można też upiec fantastycznie muffiny!

Składniki na średniej wielkości keksówkę lub tortownicę. Nie przejmować się prosze dokłądnymi wymiarami formy, poprostu ciasto będzie ciut niższe lub wyższe:

1 średni banan ( w wersji wegetariańskiej 2 jajka)

2 kubki jogurtu (u mnie dokładnie 500 ml, w wersji wegetariańskiej jigurtu naturalnego)

1 kubek cukru

1 kubek delikatnego w smaku oleju roslinnego

4 kubki mąki (u mnie pszenna typ 550)

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

około 200 g marcepanu startego na tarce o grubych oczkach * zamiast marcepanu pożna dodać posiekanej czekolady, kubek dolonych owoców, rodzynek, ulubionych pestek)

Przygotowanie:

Użyłam dokładnie tego jogurtu, który dopadłam w lidlu.

Bananana rozgnieć widelcem, mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do dużej miski i dodaj wszystkie pozostałe składniki- wymieszaj.

Przełóż ciasto do formy wyłozonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 C przez około 50-60 minut na środkowej półce.

Udekoruj wedle uznania, ja polałam lukrem zrobionym z cukru pudru i soku cytrynowego.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.