Szybkie ciasto twarogowe z gruszkami i czekoladą
Propozycja za szybkie ciasto twarogowe z gruszkami. Jest wilgotne, strukturą przypomina sernik, aromatyczne i fajnie sie prezentuje, a co tego dzięki całym owocom nie jest bardzo kaloryczne, bo trafić sie może porcja, gdzie wiekszośc to gruszka 😉
Składniki na formę o wymiarach:
300 g mąki pszennej tortowej
2 dojrzałe banany (w wersji wegetariańskiej 3 jajka)
100 g gorszkiej czekolady
100 g curku ( w wersji wegetariańskiej 150)
łyżeczka praoszku do pieczenia
kotstka (180-200 g) naturalnego tofu (w wersji wegetariańskiej twarogu)
2-3 gruszki
150 ml mleka (u mnie było sojowe, słodzone, waniliowe)
120 ml delkatnego w smaku oleju roślinnego
łyżeczka mileonego kardamonu lub imbiru jezeli lubisz
Przygotowanie:
Wszystkie morke składniki czyli banany, tofu, olej, mleko oraz cukier zblenduj na idealnie gładką i puszysta masę.
Suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy dokłądnie wymieszaj, a najlepiej przesiej przez sito. Połącz suche skłądniki z mokrymi.
Czekolade posiekaj i wymieszaj z ciastem.
Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. W równych odstępach wciśnij w ciasto obrane i wydrążone z gniazd nasiennych gruszki.
Całość piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika przez około godzinę.
Smacznego 🙂