KUCHNIA

Szybkie ciasto twarogowe z gruszkami i czekoladą

Propozycja za szybkie ciasto twarogowe  z gruszkami. Jest wilgotne, strukturą przypomina sernik, aromatyczne i fajnie sie prezentuje, a co tego dzięki całym owocom nie jest bardzo kaloryczne, bo trafić sie może porcja, gdzie wiekszośc to gruszka 😉

 Składniki na formę o wymiarach:

300 g mąki pszennej tortowej

2 dojrzałe banany (w wersji wegetariańskiej 3 jajka)

100 g gorszkiej czekolady

100 g curku ( w wersji wegetariańskiej 150)

łyżeczka praoszku do pieczenia

kotstka (180-200 g) naturalnego tofu (w wersji wegetariańskiej twarogu)

2-3 gruszki

150 ml mleka (u mnie było sojowe, słodzone, waniliowe)

120 ml delkatnego w smaku oleju roślinnego

łyżeczka mileonego kardamonu lub imbiru jezeli lubisz

Przygotowanie:

Wszystkie morke składniki czyli banany, tofu, olej, mleko oraz cukier zblenduj na idealnie gładką i puszysta masę.

Suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy dokłądnie wymieszaj, a najlepiej przesiej przez sito. Połącz suche skłądniki z mokrymi.

Czekolade posiekaj i wymieszaj z ciastem.

Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. W równych odstępach wciśnij w ciasto obrane i wydrążone z gniazd nasiennych gruszki.

Całość piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika przez około godzinę.

Smacznego 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.