KUCHNIA

Szybkie ciasto z wiśniami

DSC03966

Dla mnie lato to intensywne przygotowywanie się do zimy ;-), czas pracy w ogrodzie, walka z chwastami no i zbiory, mnóstwo tego. Zabrałam się za masowe przetwarzanie ale rodzina upominała się o ciasto, no bi ileż można jeść samych owoców. W między czasie mieszania jednego i kolejnego dżemu zrobiłam dla nich naprawdę szybkie ciasto (uwiniecie się w 30 minut), ale mimo nikłego nakładu pracy efekt powala, no i rodzinka się odczepiła, a ja mogę nadal mieszać w garach.

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego (to z Biedronki jest wegańskie)

400 ml mleka sojowego

200 g gęstego mleka kokosowego z puszki

60 g cukru

20 g cukru lawendowego opcjonalnie

100 g (3 czubate łyżki) dżemu wiśniowego lub po prostu zmiksuj odsączone 100 g wiśni na gładki mus

200 g wydrylowanych wiśni

200 g czarnych porzeczek

opakowanie budyniu lub 40 g mąki ziemniaczanej (aby zabarwić ciasto na różowo możesz wykorzystać sok, który odciekł z wiśni, a ilość soku dodanego do masy budyniowej zmniejsz ilość mleka)

DSC03925(1)

Przygotowanie:

Wyjmij ciasto francuskie z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. Formę posmaruj delikatnie olejem lub masłem roślinnym, wylep formę ciastem,  i ponakłuwaj widelcem.

DSC03927

Przykryj ciasto papierem do pieczenia- wykorzystaj ten z opakowania po cieście francuskim i obciąż ciasto kulkami ceramicznymi lub tak jak ja  Pięknym Jasiem (po pieczeniu studzę fasolę, przekładam do słoika i wykorzystuję po raz kolejny, aż się nie zwęgli).

DSC03928(1)

Piecz przez 15-20 minut w temp. 220 c na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu wystudź, a w międzyczasie zrób krem.

DSC03929(1)

Ugotuj budyń z 400 ml mleka, budyniu  proszku i cukru (zostaw łyżkę zwykłego i lawendowego cukru do posypania ciasta). Zdejmij budyń z ognia i dodaj mleko kokosowe. Dokładnie wymieszaj. Wystudzony spód ciasta posmaruj dżemem.

DSC03930(1)

Na dżem wyłóż krem budyniowy.

DSC03931(1)

Na kremie ułóż owoce lekko je wciskając i posyp resztą cukru.

DSC03932(1)

Możesz od razu jeść, ale będzie jeszcze lepsze jeżeli wstawisz do lodówki na minimum godzinkę.

DSC03962(1)

Smacznego!

DSC03961(1)

 

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.