Szybkie ciasto z wiśniami
Dla mnie lato to intensywne przygotowywanie się do zimy ;-), czas pracy w ogrodzie, walka z chwastami no i zbiory, mnóstwo tego. Zabrałam się za masowe przetwarzanie ale rodzina upominała się o ciasto, no bi ileż można jeść samych owoców. W między czasie mieszania jednego i kolejnego dżemu zrobiłam dla nich naprawdę szybkie ciasto (uwiniecie się w 30 minut), ale mimo nikłego nakładu pracy efekt powala, no i rodzinka się odczepiła, a ja mogę nadal mieszać w garach.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego (to z Biedronki jest wegańskie)
400 ml mleka sojowego
200 g gęstego mleka kokosowego z puszki
60 g cukru
20 g cukru lawendowego opcjonalnie
100 g (3 czubate łyżki) dżemu wiśniowego lub po prostu zmiksuj odsączone 100 g wiśni na gładki mus
200 g wydrylowanych wiśni
200 g czarnych porzeczek
opakowanie budyniu lub 40 g mąki ziemniaczanej (aby zabarwić ciasto na różowo możesz wykorzystać sok, który odciekł z wiśni, a ilość soku dodanego do masy budyniowej zmniejsz ilość mleka)
Przygotowanie:
Wyjmij ciasto francuskie z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. Formę posmaruj delikatnie olejem lub masłem roślinnym, wylep formę ciastem, i ponakłuwaj widelcem.
Przykryj ciasto papierem do pieczenia- wykorzystaj ten z opakowania po cieście francuskim i obciąż ciasto kulkami ceramicznymi lub tak jak ja Pięknym Jasiem (po pieczeniu studzę fasolę, przekładam do słoika i wykorzystuję po raz kolejny, aż się nie zwęgli).
Piecz przez 15-20 minut w temp. 220 c na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu wystudź, a w międzyczasie zrób krem.
Ugotuj budyń z 400 ml mleka, budyniu proszku i cukru (zostaw łyżkę zwykłego i lawendowego cukru do posypania ciasta). Zdejmij budyń z ognia i dodaj mleko kokosowe. Dokładnie wymieszaj. Wystudzony spód ciasta posmaruj dżemem.
Na dżem wyłóż krem budyniowy.
Na kremie ułóż owoce lekko je wciskając i posyp resztą cukru.
Możesz od razu jeść, ale będzie jeszcze lepsze jeżeli wstawisz do lodówki na minimum godzinkę.
Smacznego!
4 komentarze
Kamila
Ciasto wygląda pysznie! A może masz jakiś pomysł na wegański lekki krem do tortu dla roczniaka. Niestety musi być bez orzechów i kakao. Czy jest coś poza kokosową bitą śmietaną?
becky
Dziękuję 🙂 Robiłam krem ryżowy, według mnie dla malucha będzie idealny, , w linku przykład: http://www.greenscarf.pl/bezglutenowe-kokosowe-tartaletki-z-liczi/, albo w tym torcie był bardzo dobry krem http://www.greenscarf.pl/10-warstwowy-tort-korzenny/
Kamila
Ooo! Ryżowy krem to może być to! Dziękuję:)
becky
Proszę bardzo! Wszystkiego najlepszego dla Roczniaka 🙂