Szybkie ciasto z borówkami i marcepanem
Zdarza mi się i to dosyć często, że kupię jakieś produkty a potem „kiszę” w lodówce bo szkoda zjeść ot tak, bo są jakieś takie fikuśne lub drogie (jak w przypadku borówek) i tak kisze i kisze , a potem się orientuję, że jeszcze dzień, dwa i same wyjdą z lodówki. Tak właśnie było tym razem z borówkami, które udało mi się kupić okazyjnie w dobrej cenie. Nie mając wyjścia ukręciłam na szybko ciasto, które w smaku i konsystencji przypomina ciasto drożdżowe, jest miękkie, sprężyste, ale nie wysycha tak szybko, a dzięki dodatkowi owoców jest wilgotne. Można śmiało użyć innych owoców, na przykład jabłek pokrojonych w drobną kostkę, czy też wiśni z kompotu.
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
400 g mąki pszennej
300 g borówek
puszka 400 ml mleka kokosowego
2 średnie banany
150 g cukru
100 g masy marcepanowej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
W dużej misce utrzyj blenderem na gładką masę mleko kokosowe (całą zawartość puszki), banany i cukier.
Do powstałej masy przesiej mąkę z proszkiem i sodą. Wymieszaj.
Następnie zetrzyj 2/3 marcepanu na tarce o grubych oczkach i borówki. Delikatnie wymieszaj całość.
Formę do wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto, a na górę zetrzyj resztę marcepanu.
Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika przez około 50 minut.
Smacznego!
2 komentarze
Justyna
Wygląda apetycznie! Czy masa marcepanowa jest konieczna? Te co widywałam mają koszmarny skład. Czy to są borówki amerykańskie?
becky
Masę marcepanową możesz pominąć, zmieni to ciut smak, ale na samo ciasto nie będzie miało wpływu. Tak, borówki były amerykańskie z Biedronki 😉