Szybkie ciasto z borówkami i marcepanem

Zdarza mi się i to dosyć często, że kupię jakieś produkty a potem „kiszę” w lodówce bo szkoda zjeść ot tak, bo są jakieś takie fikuśne lub drogie (jak w przypadku borówek) i tak kisze i kisze , a potem się orientuję, że jeszcze dzień, dwa i same wyjdą z lodówki.  Tak właśnie było tym razem  z borówkami, które udało mi się kupić okazyjnie w dobrej cenie. Nie mając wyjścia ukręciłam na szybko ciasto, które w smaku i konsystencji przypomina ciasto drożdżowe, jest miękkie, sprężyste, ale nie wysycha tak szybko, a dzięki dodatkowi owoców jest wilgotne. Można śmiało użyć innych owoców, na przykład jabłek pokrojonych w drobną kostkę, czy też wiśni z kompotu.

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:

400 g mąki pszennej

300 g borówek

puszka 400 ml mleka kokosowego

2 średnie banany

150 g cukru

100 g masy marcepanowej

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

W dużej misce utrzyj blenderem na gładką masę mleko kokosowe (całą zawartość puszki), banany i cukier.

Do powstałej masy przesiej mąkę z proszkiem i sodą. Wymieszaj.

Następnie zetrzyj 2/3 marcepanu na tarce o grubych oczkach i borówki. Delikatnie wymieszaj całość.

Formę do wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto, a na górę zetrzyj resztę marcepanu.

Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika przez około 50 minut.

Smacznego!

 

 

2 Comments Add yours

  1. Justyna napisał(a):

    Wygląda apetycznie! Czy masa marcepanowa jest konieczna? Te co widywałam mają koszmarny skład. Czy to są borówki amerykańskie?

    1. becky napisał(a):

      Masę marcepanową możesz pominąć, zmieni to ciut smak, ale na samo ciasto nie będzie miało wpływu. Tak, borówki były amerykańskie z Biedronki 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.