Szybkie ciasto z borówkami
Do wykonania tego szybkiego i łatwego ciasta nadadzą się każde owoce: borówki, maliny, truskawki, agrest, porzeczki, jabłka pokrojone w kostkę itd. Sukcesem udanego ciasta ucieranego jest taka sama temperatura pokojowa wszystkich składników. Ciasto jest miękkie, lekko wilgotne i naprawdę nie może się nie udać 🙂
Składniki na formę 20×25 cm/tortownicę 26 cm – ciasto nie będzie bardzo wysokie, ot takie idealne na gryza:
200 g mąki pszennej
100 g dowolnej mąki orzechowej, czyli mielone migdały, orzechy włoskie lub tak jak u mnie mąka kokosowa
200 ml oleju roślinnego
1 średni banan
300-400 g owoców
150 g cukru
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W dużej misce zblenduj banana z olejem i cukrem.
Do powstałej masy przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Rozłóż ciasto równomiernie w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce lekko je wciskając w ciasto. W zależności od słodyczy użytych owoców dodatkowo możesz posypać górę ciasta 3 łyżkami cukru.
Piecz w temp. 170-180 C na środkowej półce piekarnika przez około 50-60 minut.
Smacznego!
One Comment
Katarzynka
Czwarty raz robię to ciasto. Dodaje mąkę kokosowa i niestety wtedy muszę dodać trochę mleka, bo ciasto jest zbyt gęste. Wychodzi pyszne!