KUCHNIA

Szybkie ciasto z borówkami

Do wykonania tego szybkiego i łatwego ciasta nadadzą się każde owoce: borówki, maliny, truskawki, agrest, porzeczki,  jabłka pokrojone w kostkę itd.  Sukcesem udanego ciasta ucieranego jest taka sama temperatura pokojowa wszystkich składników.  Ciasto jest miękkie, lekko wilgotne i naprawdę nie może się nie udać 🙂

Składniki na formę 20×25 cm/tortownicę 26 cm – ciasto nie będzie bardzo wysokie, ot takie idealne na gryza:

200 g mąki pszennej

100 g dowolnej mąki orzechowej,  czyli mielone migdały, orzechy włoskie lub tak jak u mnie mąka kokosowa

200 ml oleju roślinnego

1 średni banan

300-400 g owoców

150 g cukru

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

W dużej misce zblenduj banana z olejem i cukrem.

Do powstałej masy przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Rozłóż ciasto równomiernie w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce lekko je wciskając w ciasto. W zależności od słodyczy użytych owoców dodatkowo możesz posypać górę ciasta 3 łyżkami cukru.

Piecz w temp. 170-180 C na środkowej półce piekarnika przez około 50-60 minut.

Smacznego!

 

 

 

One Comment

  • Katarzynka

    Czwarty raz robię to ciasto. Dodaje mąkę kokosowa i niestety wtedy muszę dodać trochę mleka, bo ciasto jest zbyt gęste. Wychodzi pyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *