KUCHNIA

Szybkie idealnie ciągnące się brownie bez pieczenia

Wbrew panującej aurze miałam ochotę na brownie, ale odpalanie piekarnika w taki upał było ponad moje siły. Postanowiłm coś wykombinować na szybko, z minimalną ilością składników, bez dodatku cukru, oleju czy mąki. To „brownie” jest idealnie ciągnące się, sycące i uprzedzam, na jednym kawałku sie nie kończy, a jest to poza bombą odżywczą bomba kaloryczna- jak to brownie 😉 Jego przygotowanie zajmie może 10 minut, a jeżeli Wam śpieszno to po 15 mintach w zamrażalniku jest gotowe, potem nalezy tylko przechowywać w lodówce, ale bez obaw, poza nią nie sie rozpłynie.

Składniki (forma o wymiarach 24×20 cm):

250 g ulubionych orzechów (u mnie to mieszanka nerkowców, laskowych i migdałów)

250 g daktyli

3 czubate łyżki kakao

2 czubate łyżki chia

  • do dekoracji około 50 g orzechów

 

Przygotowanie:

Orzechy, kakao i chia zblenduj.

Następnie dodaj daktyle, miałam akurać świeże medjoule więc ich nie moczyłam, ale jeżeli Twoje sa suche to zalej na na 15 minut gorącą wodą i dodaj do suchych składników odcedzone z nadmiaru wody. Dodatkowo dodałam około 3 łyżek wody (w przypadku moczonych daktyli to jest zbędne).

Ponownie zblenduj całośc do uzyskania konststencji gliny. Przełóż masę do formy wyłożonej pappierem do pieczenia. Dłonią rozprowadź równomiernie. Na wierzchu powciskaj orzechy. Wstaw do lodówki na godzinke lub do zamrażalnika na 15 minut.

Pokrój całośc na kawałki wedle uznania.

Zrób sobie mrożoną kawę i delektuj się, smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.