KUCHNIA

Szybkie i łatwe ciasto z dyni i jabłek

Jeżeli zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem ciast to polecam tzw. ciasta ucierane na początek. Mówiąc wprost nalezy wszystkie składniki ze sobą wymieszać, zazwyczaj mokre z mokrymi, suche z suchymi, a potem wszystko razem i upiec. Ot, cała filozofia. Naprawdę zakładając, że masz sprawną wage kuchenną i piekarnik porostu nie da się zepsuć tego typu ciasta. To dzisiejsze jest praktycznie w połowie jest z warzyw i owoców, równie dobrze można uzyć samych jabłek lub samej dyni. Dzięki temu ciasto jest wilgotne, nie sypie się i nie kruszy. Idealnie nadaje się do zabrania ze sobą do szkoły/pracy.

Świeżość zachowuje nawet 5 dnia, sprawdziłam przypadkiem, bo skitrałam kawałek przed Miśkami i po czym zapomniałam, a następnie przypadkiem znalazłam- cały ten czas smakowało idealnie.

Składniki na formę o wymiarach lub tortownicę 26 cm:

500 g mąki pszennej

170 g oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego delikatnego w smaku (słonecznikowy, rzepakowy, ryżowy)

150 g cukru

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

2 banany

po 1 łyżeczce  mielonego kardamonu, cynamonu i imbiru, jeżeli czegoś nie lubić to poprostu pomiń

około w sumie 500 g dyni i jabłek, może to być 250 g dyni i 250 g jabłek, ważne aby nie było więcej owoców niż 500 g

*do dekoracji lukier zrobiony z 150 g cukru pudru i 2 łyżek  dowolnego soku ocowego

 

Przygotowanie:

Olej, banany i cukier utrzyj na puszystą masę.

Such składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy przesiej lub wymieszaj rózgą.

Jabłka i dynie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Wymieszaj wszystkie składniki razem.

Przełóż ciasto do formy wyłozonej papierem do pieczenia.

Piecz ciasto przez 50-60 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika, może być z termoobiegiem.

Udekoruj ciasto lukrem (lub nie) 🙂

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.