Szybkie i łatwe ciasto z dyni i jabłek
Jeżeli zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem ciast to polecam tzw. ciasta ucierane na początek. Mówiąc wprost nalezy wszystkie składniki ze sobą wymieszać, zazwyczaj mokre z mokrymi, suche z suchymi, a potem wszystko razem i upiec. Ot, cała filozofia. Naprawdę zakładając, że masz sprawną wage kuchenną i piekarnik porostu nie da się zepsuć tego typu ciasta. To dzisiejsze jest praktycznie w połowie jest z warzyw i owoców, równie dobrze można uzyć samych jabłek lub samej dyni. Dzięki temu ciasto jest wilgotne, nie sypie się i nie kruszy. Idealnie nadaje się do zabrania ze sobą do szkoły/pracy.
Świeżość zachowuje nawet 5 dnia, sprawdziłam przypadkiem, bo skitrałam kawałek przed Miśkami i po czym zapomniałam, a następnie przypadkiem znalazłam- cały ten czas smakowało idealnie.
Składniki na formę o wymiarach lub tortownicę 26 cm:
500 g mąki pszennej
170 g oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego delikatnego w smaku (słonecznikowy, rzepakowy, ryżowy)
150 g cukru
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 banany
po 1 łyżeczce mielonego kardamonu, cynamonu i imbiru, jeżeli czegoś nie lubić to poprostu pomiń
około w sumie 500 g dyni i jabłek, może to być 250 g dyni i 250 g jabłek, ważne aby nie było więcej owoców niż 500 g
*do dekoracji lukier zrobiony z 150 g cukru pudru i 2 łyżek dowolnego soku ocowego
Przygotowanie:
Olej, banany i cukier utrzyj na puszystą masę.
Such składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy przesiej lub wymieszaj rózgą.
Jabłka i dynie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Wymieszaj wszystkie składniki razem.
Przełóż ciasto do formy wyłozonej papierem do pieczenia.
Piecz ciasto przez 50-60 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika, może być z termoobiegiem.
Udekoruj ciasto lukrem (lub nie) 🙂
Smacznego 🙂