Szybkie i łatwe wegańskie ciasto z owocami
W międzyczasie, gdy przygotowywałam tort urodzinowy w 15 minut ukręciłam ciasto, które można zrobić praktycznie z każdymi owocami. Zawsze wykorzystuję to co rośnie w sezonie, więc zrobiłam je z brzoskwiniami, ale jabłka, gruszki, a nawet śliwki tez tu się idealnie sprawdzą. Ciasto nie jest wykwintne, ale efektowne bo owoce nie są wmieszane w całość, a stanowią warstwę ciasta (piecze się wszystko razem). Wyjęłam je z piekarnika o 10 a o 13 już nie było połowy, bo wczoraj nie piekłam (słynna już u mnie sobota z dużą blachą), więc wszyscy domownicy spragnieni byli cukru.
Składniki na dużą prostokątną blachę:
500 g mąki pszennej
200 g cukru
250 ml oleju roślinnego (słonecznikowego, rzepakowego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 średnie banany
łyżka cynamonu
1 kg owoców : brzoskwiń, jabłek, gruszek
Przygotowanie:
Zblenduj cukier (3 łyżki odłóż do posypania owoców i wierzchu ciasta), banany i olej na puszystą masę. Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sól. Połącz zawartość obu misek, a owoce pokój z półplasterki.
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż połowę ciasta, rozprowadź równomiernie, ułóż owoce, posyp je cynamonem i 2 łyżkami cukru.
Wyłóż na warstwę owoców resztę ciasta, kilka plasterków owoców, posyp łyżką cukru i cynamonem.
Piecz w temp. 180 C przez około 50 minut na środkowej półce piekarnika.
Smacznego!
2 komentarze
M.
Widzę, że do wszystkich ciast dodajesz banany. Czym innym można je zastąpić i w jakich proporcjach? Bardzo podoba mi się prostota twoich ciast, tylko te banany…
becky
No cóż, banany zastępują świetnie jajka oraz pozwalają na zmniejszenie ilości dodawanego cukru.