Szybkie i łatwie ciasto typu duża blacha z marchwi i malin
Wczoraj zjedliśmy ostatni kawałek urodzinowego tortu Miśki i musiałam upiec coś na szybko i dużo, bo słodkie wypieki w domu są na 6 osób i 2 psy ;-), a żeby było bardziej fit to zrobiłam ciasto składające się w połowie z warzyw i owoców. Co prawda samo w sobie może nie wygląda super zachęcająco, ale nadrabia i to bardzo smakiem, a poza tym zawsze można czymś podbajerować np. czekoladą i malinami i od razu wszystko ładnie wygląda.
Składniki na dużą blachę (taką standardowej wielkości prostokątną)
300 g mąki ( z czego u mnie było to 100 g pełnoziarnistej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g cukru
100 ml oleju roślinnego
200 g startej surowej marchewki
200 g malin (lekko rozgnieść widelcem)
5 łyżek łyżki zimnej wody
50 g orzechów (zebrałam resztki ze wszystkich słoików)
łyżka cynamonu
Przygotowanie:
Olej utrzeć z cukrem, dodać zimą wodę, połączyć z resztą składników. Masę przekłada łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180C 15-20 minut. Ciacha są puszyste, ale się nie kruszą.
Przygotowanie:
Olej utrzyj w blenderze z cukrem, dodaj zimą wodę, połącz z resztą składników.
Masę przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Piecz przed około 40 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika (z termoobiegiem)
2 komentarze
magda
czy mozna zamiast marchewki odcisnieta cukinie?
becky
Pewnie, że można!