KUCHNIA

Szybkie i łatwie ciasto typu duża blacha z marchwi i malin

DSC04642 (1)

Wczoraj zjedliśmy ostatni kawałek urodzinowego tortu Miśki  i musiałam upiec coś na szybko i dużo, bo słodkie wypieki w domu są na 6 osób i 2 psy ;-), a żeby było bardziej fit to zrobiłam ciasto składające się w połowie z warzyw i owoców. Co prawda samo w sobie może nie wygląda super zachęcająco, ale nadrabia i to bardzo smakiem, a poza tym zawsze można czymś podbajerować np. czekoladą i malinami i od razu wszystko ładnie wygląda.

Składniki na dużą blachę (taką standardowej wielkości prostokątną)

300 g mąki ( z czego u mnie było to 100 g pełnoziarnistej)

2  łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

200 g cukru

100 ml oleju roślinnego

200 g startej  surowej marchewki

200 g malin (lekko rozgnieść widelcem)

5 łyżek łyżki zimnej wody

50 g orzechów (zebrałam resztki ze wszystkich słoików)

łyżka cynamonu

Przygotowanie:

Olej utrzeć z cukrem, dodać zimą wodę, połączyć z resztą składników. Masę przekłada łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180C 15-20 minut. Ciacha są puszyste, ale się nie kruszą.

DSC04611 (1)(1)

Przygotowanie:

Olej utrzyj w blenderze  z cukrem, dodaj zimą wodę, połącz z resztą składników.

DSC04613 (1)(1)

Masę przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia.

DSC04614(1)

Piecz przed około 40 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika (z termoobiegiem)DSC04615 (1)(1)

DSC04621 (1)(1)

DSC04625 (1)(1)

DSC04633 (1)(1)

DSC04639 (1)

DSC04640 (2)

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *