KUCHNIA

Szybkie wegańskie ciasto z kaszy manny z cytrusową nutą

Ciasto codziennie, banalnie proste do wykonania, ot takie na szybko ucierane (mieszane) wszystko w jednej misce, a jak dodać trochę bajerów to nawet nieźle wygląda. Jest miękkie, wilgotne i aromatycznie dzięki cytrusom, idealne do gorącej popołudniowej herbaty.

Składniki na tortownicę o średnicy 24-26 cm:

300 g kaszy mammy

2 średnie banany

150 g cukru

150 ml oleju roślinnego (kokosowy, słonecznikowy, rzepakowy)

puszka 400 ml gęstego mleka kokosowego

100 g mąki pszennej

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

1 duża pomarańcza 300-400 gram lub 2-3 cytryny

*opcjonalnie do dekoracji lukier z cukru pudru i soku z cytryny (4 łyżki cukru i łyżeczka lub ciut więcej soku cytrynowego)

Przygotowanie:

W dużej misce zblenduj na gładką masę banany, cukier i olej. Następnie dodaj całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym oraz sok z pomarańczy lub cytryn, wymieszaj, dodaj suchą kaszę manną, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszaj wszystko dokładnie, jeżeli lubisz to możesz dodać startą skórkę z cytrusów.

Przełóż całą masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 170-180 ( termoobiegiem, jeżeli Twój piekarnik posiada taką funkcję) 30-40 minut.

 

Udekoruj lukrem, może zostały Ci jakieś bajery do ciastek ze świąt to nie żałuj sobie 😉

Smacznego!

ps. Zawinięte w folię alu zachowuje świeżość 3-4 dni.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.