Szybkie wegańskie ciasto z kaszy manny z cytrusową nutą
Ciasto codziennie, banalnie proste do wykonania, ot takie na szybko ucierane (mieszane) wszystko w jednej misce, a jak dodać trochę bajerów to nawet nieźle wygląda. Jest miękkie, wilgotne i aromatycznie dzięki cytrusom, idealne do gorącej popołudniowej herbaty.
Składniki na tortownicę o średnicy 24-26 cm:
300 g kaszy mammy
2 średnie banany
150 g cukru
150 ml oleju roślinnego (kokosowy, słonecznikowy, rzepakowy)
puszka 400 ml gęstego mleka kokosowego
100 g mąki pszennej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 duża pomarańcza 300-400 gram lub 2-3 cytryny
*opcjonalnie do dekoracji lukier z cukru pudru i soku z cytryny (4 łyżki cukru i łyżeczka lub ciut więcej soku cytrynowego)
Przygotowanie:
W dużej misce zblenduj na gładką masę banany, cukier i olej. Następnie dodaj całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym oraz sok z pomarańczy lub cytryn, wymieszaj, dodaj suchą kaszę manną, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszaj wszystko dokładnie, jeżeli lubisz to możesz dodać startą skórkę z cytrusów.
Przełóż całą masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 170-180 ( termoobiegiem, jeżeli Twój piekarnik posiada taką funkcję) 30-40 minut.
Udekoruj lukrem, może zostały Ci jakieś bajery do ciastek ze świąt to nie żałuj sobie 😉
Smacznego!
ps. Zawinięte w folię alu zachowuje świeżość 3-4 dni.
2 komentarze
Kasia
Przepis zacny 🙂 Czy uda się z drobną kaszką ryżową? Akurat mam na stanie. Pozdrawiam 🙂
becky
Może się nie udać, ciasto aby wyrosło potrzebuje glutenu, ale skoro chcesz wykorzystać ta kaszkę to dodaj połowę kaszki ryżowej a resztę maki pszennej, powinno się udać.