KUCHNIA

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami


Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo naszych rodzimych sezonowych owoców, które będą nam towarzyszyć aż do wiosny. Nie wiem jak wy, ale mi ciasta ze śliwkami i szarlotki najbardziej smakują jesienią. To ciasto powstało po to, aby wypróbować nowe wegańskie jogurty na bazie nerkowców, i szczerze jestem nimi zachwycona. Samo ciasto jest naprawdę szybkie do zrobienia, nie ma tu nic co mogłoby się nie udać, ot szybkie ucierane ciasto z owocami, które jest wilgotne, aromatyczne. Specjalnie przygotowałam proporcje na duża blachę, bo mam nadzieję, że wystarczy na cały weekend licząc od piątku 😉

Składniki na dużą prostokątną blachę:

300 g wegańskiego jogurtu

500 g mąki tortowej

2 banany

200 ml oleju (najlepiej słonecznikowego)

100 g cukru

czubata  łyżeczka cynamonu

pół łyżeczki kardamonu

łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj lub przesiej suche składniki, tj. mąkę, 2/3 cukru, proszek do pieczenia i połowę przypraw. Pozostały cukier i przyprawy wymieszaj w osobnej miseczce, posypiesz nią wierzch ciasta.
  2. W oddzielnej misce rozgnieć lub zblenduj banany, wymieszaj z jogurtem i olejem. Połącz suche składniki z mokrymi. 
  3. Śliwki w zależności od wielkości przekrój na pół lub w ćwiartki.

 5. Równomiernie rozłóż ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż śliwki lekko je wciskając w ciasto. * Jeżeli śliwki są pokrojone w połówki to rozłóż je skórką do dołu.

6. Wierz posyp pozostałą mieszanką cukru i przypraw.

7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 55-60 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *