Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo naszych rodzimych sezonowych owoców, które będą nam towarzyszyć aż do wiosny. Nie wiem jak wy, ale mi ciasta ze śliwkami i szarlotki najbardziej smakują jesienią. To ciasto powstało po to, aby wypróbować nowe wegańskie jogurty na bazie nerkowców, i szczerze jestem nimi zachwycona. Samo ciasto jest naprawdę szybkie do zrobienia, nie ma tu nic co mogłoby się nie udać, ot szybkie ucierane ciasto z owocami, które jest wilgotne, aromatyczne. Specjalnie przygotowałam proporcje na duża blachę, bo mam nadzieję, że wystarczy na cały weekend licząc od piątku 😉
Składniki na dużą prostokątną blachę:
300 g wegańskiego jogurtu
500 g mąki tortowej
2 banany
200 ml oleju (najlepiej słonecznikowego)
100 g cukru
czubata łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki kardamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Wymieszaj lub przesiej suche składniki, tj. mąkę, 2/3 cukru, proszek do pieczenia i połowę przypraw. Pozostały cukier i przyprawy wymieszaj w osobnej miseczce, posypiesz nią wierzch ciasta.
- W oddzielnej misce rozgnieć lub zblenduj banany, wymieszaj z jogurtem i olejem. Połącz suche składniki z mokrymi.
- Śliwki w zależności od wielkości przekrój na pół lub w ćwiartki.
5. Równomiernie rozłóż ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż śliwki lekko je wciskając w ciasto. * Jeżeli śliwki są pokrojone w połówki to rozłóż je skórką do dołu.
6. Wierz posyp pozostałą mieszanką cukru i przypraw.
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 55-60 minut.
Smacznego!