Bez kategorii

Tadżin z ciecierzycą

20150612_170626

Tym razem odkrywam kuchnię marokańską, głównym składnikiem tego dania jest tak dobrze znana wszystkim wegusom ciecierzyca.

Składniki na 4 porcje:

400 g ugotowanej ciecierzycy

400 g pomidorów bez skóry (mogą być z puszki)

2 ząbki czosnku

1 cebula

pęczek pietruszki

słoiczek koncentratu pomidorowego

przyprawy (po łyżeczce): słodkiej papryki, kminku, sól, pieprz

szczypta cynamonu

2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać startą na tarce cebulę i czosnek, smażyć przez 2 minuty, dodać paprykę i kminek, wszystko  wymieszać dokładnie. Po chwili podsmażania (2 minutki) dodać pokrojone pomidory, sól, pieprz i posiekana pietruszkę oraz ciecierzycę. Przykryć garnek pokrywką i dusić na małym ogniu około 30 minut. Smacznego!

ps. Danie jest jeszcze smaczniejsze na drugi dzień.

20150612_170608

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *