Tadżin z ciecierzycą
Tym razem odkrywam kuchnię marokańską, głównym składnikiem tego dania jest tak dobrze znana wszystkim wegusom ciecierzyca.
Składniki na 4 porcje:
400 g ugotowanej ciecierzycy
400 g pomidorów bez skóry (mogą być z puszki)
2 ząbki czosnku
1 cebula
pęczek pietruszki
słoiczek koncentratu pomidorowego
przyprawy (po łyżeczce): słodkiej papryki, kminku, sól, pieprz
szczypta cynamonu
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać startą na tarce cebulę i czosnek, smażyć przez 2 minuty, dodać paprykę i kminek, wszystko wymieszać dokładnie. Po chwili podsmażania (2 minutki) dodać pokrojone pomidory, sól, pieprz i posiekana pietruszkę oraz ciecierzycę. Przykryć garnek pokrywką i dusić na małym ogniu około 30 minut. Smacznego!
ps. Danie jest jeszcze smaczniejsze na drugi dzień.