Tagliatelle z kurkami
Są pewne produkty, które są smaczne same w sobie i najlepiej nie kombinować za dużo z dodatkami i przyprawami bo im prościej tym lepiej, tak właśnie według mnie jest z kurkami.
Składniki (na dwie porcje, ale my baaardzo dużo tego dnia zjedliśmy, więc to w sumie ze 4 porcje)
300 g makaronu (w sumie to dowolnego)
200 g kurek
100 ml niesłodzonego mleka sojowego (lub innego roślinnego)
1 cebula
sól, pieprz, czosnek suszony
* jeżeli macie to łyżka oliwy truflowej
Przygotowanie:
Makaron ugotować. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, aż będzie złota dodać kurki (można je trochę rozdrobnić jeśli są duże), podsmażać około 5 minut aż kurki zmiękną, mieszać co chwilę, dodać połowę mleka, doprawić do smaku i mieszać aż mleko zredukuje się do połowy, czynność powtórzyć z druga połową mleka. Gotowy sos wymieszać z makaronem i oliwą i rozkoszować się smakiem!
2 komentarze
Aga
Uwielbiam kurki i też w sezonie na te grzyby staram się nimi nacieszyć. Pyszne danie 🙂
A tagliatelle to mój ulubiony makaron i nie mogę przejść obok niego bez komentarza. Zwłaszcza, jeśli jest tak pysznie podane.
becky
Dziękuję bardzo!