KUCHNIA

Tajskie kokosowe curry z dynią i ciecierzycą

Tak jak moje Miśki mogą jeść codziennie makaron, a w czwartek to już nasza tradycja , tak ja mogę jeść codziennie ryż pod każdą postacią.  Wczoraj na obiad zrobiłam to fantastycznie się prezentujące curry, bo dziś to mi już makaronu nie odpuszczą. Obecnie można już bez problemu dostać młode dynie piżmowe, co niestety już jest zapowiedzią jesieni, ale mnie to bardzo cieszy, bo jest to warzywo niezwykle wszechstronne. Dynia w połączeniu z ciecierzycą, lekko słodkawą czerwoną cebulą i odpowiednią mieszanką przypraw i mleka kokosowego tworzy fantastyczne  lekkie danie, a w towarzystwie ryżu (najlepiej basmati) sycące i lekkostrawne danie. Jak już wielokrotnie wspominałam, moje Miśki nie lubią pikantnych potraw, dlatego ostrą papryczkę podałam w ilościach śladowych, jeżeli Wam to nie przeszkadza to śmiało szalejcie z jej ilością.

Składniki na 4 porcje (podane z ryżem):

około 500 g dyni (u mnie piżmowa) obrana i pokrojona w kostkę

około 400 g ugotowanej ciecierzycy

2 czerwone cebule

puszka mleka kokosowego  400 ml (u mnie light)

pół łyżeczki papryki ostrej

łyżeczka mieszanki garam masala

pół łyżeczki curry

łyżeczka nasion kolendry

łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego

pęczek ulubionego zielska, najlepiej kolendry, u mnie była to pietruszka

sól

olej do smażenia (u mnie nierafinowany kokosowy)

400 ml wody

Przygotowanie:

W dużej głębokiej patelni rozgrzej olej i przez 3-4 minuty podsmaż cebulę pokrojoną w piórka.  Następnie dodaj przyprawy i przez kilka sekund smaż cały czas mieszając.

Dodaj 3 łyżki mleka kokosowego i  wymieszaj.

Dodaj dynię i smaż wszystko razem 5 minut mieszając od czasu do czasu.

Ostatni etap gotowania: dodaj ciecierzycę i resztę mleka. Gotuj wszystko razem około 15 minut, a w między czasie dodaj wodę i dopraw solą,

Smacznego

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.