KUCHNIA

Tarta z agrestem

20150707_181844[1]

Poświęcam się i jeżdżę wcześniej do pracy aby szybciej być w domu (logiczne) wracam a tu Misiek przytargał z ogródka 10 kg agrestu, bez komentarza 😉 więc żeby mniej było do smażenia dżemu na szybko zrobiłam tartę.

Składniki:

200 g mąki pszennej

100 g cukru

100 g masła roślinnego

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki mleka roślinnego

05-1 kg agrestu

20150707_160025

Przygotowanie- uprzedzam banalnie proste:

z podanych składników szybko zagnieść ciasto.

20150707_160128

20150707_160336Ciasto lekko rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wrzucić do lodówki na godzinkę lub do zamrażalnika na niecałe pół 😉

Formę do pieczenie posmarować delikatnie masłem i wylepić ciastem.

20150707_165331Wyłożyć agrest i dodatkowo można posypać cukrem, jeżeli agrest jest bardzo kwaśny. Piec w temp. 210 C około 40 minut.

Smacznego!

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.