Tarta z agrestem
Poświęcam się i jeżdżę wcześniej do pracy aby szybciej być w domu (logiczne) wracam a tu Misiek przytargał z ogródka 10 kg agrestu, bez komentarza 😉 więc żeby mniej było do smażenia dżemu na szybko zrobiłam tartę.
Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g masła roślinnego
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka roślinnego
05-1 kg agrestu
Przygotowanie- uprzedzam banalnie proste:
z podanych składników szybko zagnieść ciasto.
Ciasto lekko rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wrzucić do lodówki na godzinkę lub do zamrażalnika na niecałe pół 😉
Formę do pieczenie posmarować delikatnie masłem i wylepić ciastem.
Wyłożyć agrest i dodatkowo można posypać cukrem, jeżeli agrest jest bardzo kwaśny. Piec w temp. 210 C około 40 minut.
Smacznego!
One Comment
kuchniapszczoly
Wygląda bardzo smakowicie (: