KUCHNIA

Tarte tatin z boczniakami

DSC03630

Idealna propozycja za lekką kolację lub przystawkę- tarte tain to nic innego jak odwrócona tarta, czyli na dno formy idzie nadzienie, które przykrywa się płatem ciasta francuskiego czy też kruchego. Miałam ochotę na boczniaki, które jakoś częściej goszczą u mnie w sezonie jesienno- zimowym, ta forma ich serwowania jest dla mnie idealna.

 

Składniki na formę o średnicy max 24 cm lub 4 formy 12 cm:

gotowe ciasto francuskie

około 300 g boczniaków (standardowo pakowane są po 200 g więc równie dobrze możesz użyć jednego lub dwóch opakowań, ja nie cierpię zostawiać takich resztek- swoje 100 g pozostałe użyłam w tym samym dniu do innego dania)

2 cebule, z czego jedna może być czerwona

3 łyżki oliwy z oliwek (użyłam 1 łyżki oliwy borowikowej)

opcjonalnie 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich/laskowych/migdałów

przyprawy:

szczypta soli, czarnego pieprzu, gałki muszkatołowej, rozmarynu

Przygotowanie:

Cebulę dorbno poszatkuj i zeszklij, po dodaj przyprawy (z wyjątkiem soli) wymieszaj po czym dodaj pokrojone grzyby. Boczniki pokrój mniej więcej na 3-4 części każdy, tak aby nie było zgrubień  i kawałki były podobnej wielkości. Smaż wszystko razem około 5 minut, aż grzyby zaczną się lekko przyrumieniać. Dodaj sól.

Na dno formy/form wyłóż farsz (całość z oliwą włącznie), posyp posiekanymi orzechami i przykryj płatem ciasta, nie musisz nic wykrawać, po prostu pozawija ciasto na  i dociśnij  na brzegach. Piecz przez 30 minut w temp. 200 C.

Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe poprzecinaj wzdłuż brzegu formy, przykryj talerzem i odwróć, powinno po kilku „puknięciach) odjeść bez problemu z formy,

Smacznego!

ps. Zachęcam też do spróbowania innego mojego przepisu na tarte tain Tarte tatin z czerwoną cebulą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.