Tarte tatin z czerwoną cebulą
Odkrywam kuchnię francuską
Składniki na 4 porcje:
około 0,5 kg czerwonej cebuli
50 ml czerwonego octu winnego
50 gram masła roślinnego
50 gram cukru najlepiej trzcinowego nierafinowanego
sól, pieprz, tymianek
na ciasto:
220 gram mąki pszennej
100 g masła roślinnego
3 łyżki wody
szczypta soli i łyżeczka tymianku
Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników i wkładamy do lodówki zawinięte w folię.
Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, mieszamy aby się skarmelizował (max 3 minuty) dodajemy cebulę, smażymy około 10 minut.
Po tym czasie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, podlewamy octem winnym. Smażymy tak długo aż płyn się zredukuje (około 5minut).
Jeżeli mamy patelnię w której możemy zapiekać w piekarniku to na przygotowaną cebulę wykładamy ciasto, jeżeli nie to cebulę przekładamy do tortownicy (z wyjmowanym dnem).
Dobrze jest dodatkowo zabezpieczyć formę otulając jej dno na zewnątrz folią aluminiową aby w trakcie pieczenia nie wyciekał sok. Wyjmujemy ciasto z lodówki.
Rozwałkowujemy je tak aby mieć koło zakrywające dno (ja po prostu odciskam formę)
Na cebulę kładziemy ciasto, jego resztkami możemy dodatkowo wylepić brzegi.
Pieczemy w temp. 200 C około 40 minut. Po upieczeniu zdejmujemy obręcz formy, przykładamy płaski talerz i odwracamy tartę. Podałam ją z rukolą i prażonym słonecznikiem. Na patelnię na której smażyłam cebulę wrzuciłam rukolę dosłownie na kilka sekund. Smak nie do opisania (Misiek określił to krótko: zajebiste 😉
Smacznego!