KUCHNIA

Tarte tatin z czerwoną cebulą

 

Odkrywam kuchnię francuską

Składniki na 4 porcje:

około 0,5 kg czerwonej cebuli

50 ml czerwonego octu winnego

50 gram masła roślinnego

50 gram cukru najlepiej trzcinowego nierafinowanego

sól, pieprz, tymianek

na ciasto:

220 gram mąki pszennej

100 g masła roślinnego

3 łyżki wody

szczypta soli i łyżeczka tymianku

Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników i wkładamy do lodówki zawinięte w folię.

Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, mieszamy aby się skarmelizował (max 3 minuty) dodajemy cebulę, smażymy około 10 minut.

20150513_171051

Po tym czasie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, podlewamy octem winnym. Smażymy tak długo aż płyn się zredukuje (około 5minut).

20150513_172207

Jeżeli mamy patelnię w której możemy zapiekać w piekarniku to na przygotowaną cebulę wykładamy ciasto, jeżeli nie to cebulę przekładamy do tortownicy (z wyjmowanym dnem).

D20150513_172831

Dobrze jest dodatkowo zabezpieczyć formę otulając jej dno na zewnątrz folią aluminiową aby w trakcie pieczenia nie wyciekał sok. Wyjmujemy ciasto z lodówki.

20150513_172354Rozwałkowujemy je tak aby mieć koło zakrywające dno (ja po prostu odciskam formę)

20150513_172619Na cebulę kładziemy ciasto, jego resztkami możemy dodatkowo wylepić brzegi.

20150513_173158

Pieczemy w temp. 200 C około 40 minut. Po upieczeniu zdejmujemy obręcz formy, przykładamy płaski talerz i odwracamy tartę. Podałam ją z rukolą i prażonym słonecznikiem. Na patelnię na której smażyłam cebulę wrzuciłam rukolę dosłownie na kilka sekund. Smak nie do opisania (Misiek określił to krótko: zajebiste 😉

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *