Tofu z ciecierzycy w indyjskim stylu
Od jakiegoś czasu szukałam alternatywy tofu z soi. Znalazłam ten przepis w książce którą szczerze polecam jeżeli tak jak ja lubicie kuchnię wegańską.
Nie każdy może soję spożywać, np. mężczyźni powinni uważać ze względu na fitoestrogen, osoby mające problem z tarczycą (nie zagłębiając się w temat, bo nie jestem ekspertem w skrócie chodzi o jod). Ani jedno ano drugie mnie nie dotyczy, ale często u mnie tak bywa, że gdyby tofu się przydało to akurat nie mam w lodówce, albo w moim pipidówku akurat nigdzie nie ma. Miałam problem z kupieniem mąki z ciecierzycy, ostatecznie kupiłam w przez internet, tania ta mąka nie jest, bo średnio 6 zł za 500 g, ale zważywszy na fakt, że średnia kostka tofu to koszt minimum 4 zł, to to tofu jest bajecznie tanie, a czas potrzebny do jego przygotowania to maksymalnie dwie godziny. Smakuje genialnie, a co najważniejsze fantastycznie zachowuje się podczas smażenia, bo uzyskuje się fajną skórkę i jest jeszcze lepsze! Przechowywane w lodówce w zamkniętym pojemniku wytrzyma około 5 dni.
ps. Sprawdziłam i zasada jedna, na 150 g mąki dać 150 ml wody 🙂
Składniki:
300 g mąki z ciecierzycy
300 ml wody
łyżeczka soli
łyżeczka suszonego/granulowane czosnku
pół łyżeczka kurkumy
łyżeczka mieszanki garam malasa
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki razem.
Masę przelać do wysokiej patelni/garnka i smażyć na małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając
Po około 2 minutach masa zaczyna gęstnieć, cały czas bardzo intensywnie mieszać.
Powstałą gęstą masę przełożyć od razu do formy, a dla ułatwienia sobie życia wyłożyć ją papierem. Całość wystudzić, a potem schłodzić przez godzinkę w lodówce. Po tym czasie można pokroić tofu w kostkę i przełożyć do pojemnika.
Smacznego!
One Comment
Adam
Super przepis, ale jakiś czas temu, któryś z uniwersytetów w usa obalił mit jakoby mężczyźni powinni unikać soi. Badania oraz wyniki są dostępne w internecie.