KUCHNIA

Tradycyjne pszenne bajgle

 

Bajgle to rodzaj bułek z dziurką, które wymagają co prawda ciut więcej pracy niż tradyzyjne ciasto drożdżowe, ale są naprawdę tego warte. Zachowują świeżość na drugi dzień, są sycące, a ich aromat jest nie do podrobienia. Przygotowanie składa się z  pięciu etapów:

  1. Przygotowanie zaczynu
  2. Przygotowanie ciasta właściwego
  3. Wyrastanie
  4. Formowanie
  5. Gotowanie
  6. Pieczenie

Cały ten proces zamknie się w 5 godzinach, a jeżeli tak jak ja chcecie przygotować podwójną ilość, a gwarantuję Wam, że na dzień dobry każdy chwyci jeszcze gorące dwa bajgle, więc od razu tak zróbcie, to można po etapie piątym (uformowaniu) przykryć je folią spożywczą i na noc wstawić do lodówki na tzw. zimne wyrastanie i rano dokończyć proces, tak aby mieć ciepłe buły na śniadanie.

ps. Użyłam zwykłej mąki tortowej.

Składniki na 8 sztuk:

zaczyn:

10 g świeżych drożdży

100 ml przegotowanej letniej wody

2 łyżki cukru

100 g mąki

Przygotowanie zaczynu:

Wszystkie składniki na zaczyn dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę, tak aby zaczyn podwoił swoją objętość.

Składniki na ciasto właściwe:

130 ml letniej przegotowanej wody

300 g mąki pszennej

czubata łyżeczka soli

+ wyrośnięty zaczyn

 

Wszystkie składniki połączyć, początkowo wymieszać.

 

 

Następnie przez około 10 minut zagniatać na blacie ciasto, aby było gładkie i elastyczne. Miskę podsypać mąką, umieścić w niej ciasto i odstawić na 2-3 godziny, aby co najmniej podwoiło swoją objętość.

 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, dosłownie sekundkę zagnieć. Podzielić na 8 równych części (waga około 100 g). Z każdej uformować kulkę, następnie rozpłaszczyć ją, zrobić dziurkę w środku i powiększyć ją końcem drewnianej łyżki kręcąc bułą wokół trzonka.

Zanim skończysz się bawić z formowanie bułki już dostatecznie podrosną 😉 Na ten moment możesz umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć folią spożywczą i umieścić na noc w lodówce. Rano wyłożyć blachę na blat, zdjąć folię i odczekać pół godziny aby ciasto nabrało temperatury pokojowej i dokończyć cały proces. Przed pieczeniem możesz posypać bajgle ulubionymi dodatkami: makie, sezamem, słonecznikiem itp.

W garnku minimum 3 litrowym zagotuj wodę z łyżeczką sody i cukru, na gotująca się wodę wrzucaj bułki. Po minucie odwróć i gotuj kolejną minute i tak ze dwa/trzy razy aż buły praktycznie podwoją swoją objętość. Ugotowane wyłóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia, odczekaj z 5 minut żeby podeschły, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 C.

Piecz bajgle na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez około 20-25 minut.

Smacznego 🙂

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.