KUCHNIA

Tropikalna torta dyniowa

W zeszłym tygodniu miałam małe święto (urodziny) a wczoraj dotarło do mnie zaświadczenie o posiadanych uprawieniach do pracy jako instruktor hatha jogi więc mam co świętować.  Z tej okazji przygotowałam tortę, czyli wypasione ciasto a;la tort, ale bez przekładania go kremem, bo bajery są na górze, zresztą ciasto samo w sobie jest tak bogate w smaki i wilgotne, że jest to absolutnie zbędne. Bez skrupułów możecie upiec to ciasto w standardowej  blaszce i nie bajerować a i tak będą Was wszyscy uwielbiać za to ciasto.

ps. Składniki podzieliłam na 3 miski, bo to znacznie ułatwia i porządkuje pracę.

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:

1 miska:

450 g mąki pszennej tortowej

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka sody oczyszczonej

łyżeczka cynamonu:

2 miska:

200 g cukru

2 banany

250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego

3 miska:

300 g dyni startej na drobnych oczkach

pół średniego ananasa obranego i pokrojonego w drobną kosteczkę (w sumie to jest około 300 g, może być ananas z puszki), syrop przyda się do bajerowania ciasta, na końcu instrukcja)

100 g drobno posiekanych orzechów włoskich lub pekan

łyżka skórki pomarańczowej lub aromatu pomarańczowego

Przygotowanie:

Składniki z 1 miski przesiej ze dwa razy.

Składniki  2 miski zblenduj na idealnie gładką i puszystą masę.

Składniki z 3 miski wymieszaj.

Wymieszaj wszystkie składniki razem.

Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz na środkowej półce piekarnika  w temp. 170-180 przez około 70 minut.

Bajery:

Pół litra soku marchewkowego * uwaga, jeżeli użyłaś/łeś ananasa z puszki to możesz dodać do budyniu odpowiednio zmniejszając ilość soku marchewkowego

2 opakowania  jasnego budyniu

100 g oleju kokosowego/masła

*w zależności od użytego soku (mój był bio eko sreko bez cukru) i budyniu konieczne może być dodanie cukru.

Ugotuj budyń na soku marchewkowym, a więc zamiast mleka użyj soku, cały czas mieszaj, jak zacznie gęstnieć dodaj oleju kokosowego i dokładnie wymieszaj.

+ roztopiona w kąpieli wodnej tabliczka gorzkiej czekoady

Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *