KUCHNIA

Truskawkowy jagielnik na zimno

Zrobiło sie gorąco więc  naprawdę nie mam ochoty włączać piekarnika. W takie ciepłe dni sprawdzą się idealnie wszelakie serniki na zimno. Ten zrobiłam z nienawidzonej przez całą moją rodzinę (ja już nawet polubiłam) kaszy jaglanej i uwierzcie mi w tej formie jest pyszna. „Sernik jest banalnie prosty, w smaku jak to Misiek określił taka leguminka, ale fajnie chłodzi, syci i jest lekkostrawna.

Składniki na formę o średnicy 26 cm:

300 kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem)

600 g truskawek

gęsta część mleka kokosowego z puszki 400 ml , czyli około 300 ml

100 g białego cukru (chodzi tylko i wyłącznie o kolor), można oczywiście zastąpić stewią lub ksylitolem

 30 g agaru (wegańkiej żelatyny)

Przygotowanie:

Kaszę porządniue przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj do miękkości z pół łyżeczki soli. Agar rozpuść w 150 ml wody i gotuj 2 minut na mały ogniu cały czas mieszająć. Zblenduj wszystkie składniki razem: ugotowaną kaszę, truskawki, cukier, mleko kokosowe i agar. Przelej mase do formy i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Dekoracja wedle uznania 🙂

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.