Truskawkowy jagielnik na zimno
Zrobiło sie gorąco więc naprawdę nie mam ochoty włączać piekarnika. W takie ciepłe dni sprawdzą się idealnie wszelakie serniki na zimno. Ten zrobiłam z nienawidzonej przez całą moją rodzinę (ja już nawet polubiłam) kaszy jaglanej i uwierzcie mi w tej formie jest pyszna. „Sernik jest banalnie prosty, w smaku jak to Misiek określił taka leguminka, ale fajnie chłodzi, syci i jest lekkostrawna.
Składniki na formę o średnicy 26 cm:
300 kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem)
600 g truskawek
gęsta część mleka kokosowego z puszki 400 ml , czyli około 300 ml
100 g białego cukru (chodzi tylko i wyłącznie o kolor), można oczywiście zastąpić stewią lub ksylitolem
30 g agaru (wegańkiej żelatyny)
Przygotowanie:
Kaszę porządniue przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj do miękkości z pół łyżeczki soli. Agar rozpuść w 150 ml wody i gotuj 2 minut na mały ogniu cały czas mieszająć. Zblenduj wszystkie składniki razem: ugotowaną kaszę, truskawki, cukier, mleko kokosowe i agar. Przelej mase do formy i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Dekoracja wedle uznania 🙂
Smacznego!